EU-vaalit 2024: käytännön tietoa medialle Eurovisio-tentistä ja vaali-illasta  

Lehdistötiedote 
 
 
  • Komission puheenjohtajaksi pyrkivät eurooppalaisten puolueiden kärkiehdokkaat kohtaavat 23. toukokuuta 
  • Parlamentti järjestää viimeisenä äänestyspäivänä eli 9. kesäkuuta vaali-illan, jossa julkaistaan vaalitulokset 

Euroopan parlamentin tiloissa Brysselissä järjestetään 23.5. Eurovisio-vaalitentti ja 9.6. EU-vaali-ilta.

A. Eurovisio-vaalitentti (23. toukokuuta)


Komission puheenjohtajaksi pyrkivien kärkiehdokkaiden Eurovisio-vaalitentti pidetään 23. toukokuuta klo 15.00–16.45 Euroopan parlamentin istuntosalissa Brysselissä.

Tapahtuman järjestää Euroopan yleisradioliitto (EBU) yhteistyössä parlamentin viestinnän pääosaston ja eurooppalaisten poliittisten puolueiden kanssa. Siihen osallistuu akkreditoituja tiedotusvälineitä, poliittisia ryhmiä, toimielinten edustajia ja useita korkean tason vieraita.


Akkreditointi ja pääsy Eurovisio-vaalitenttiin


Tapahtumaa seuraamaan pääsevät kaikki EU:n toimielinten akkreditoimat tiedotusvälineet ja vuoden voimassa olevan parlamentin mediakortin haltijat näyttämällä korttiaan. Siihen ei tarvitse pyytää erillistä akkreditointia.

Jos muut toimittajat haluavat seurata tenttiä, heidän tulee tehdä pyyntö verkossa akkreditointijärjestelmän (JOUREG) kautta. Jos heillä on jo parlamentin mediakortti, se aktivoidaan automaattisesti heti, kun se on hyväksytty rekisteröintiportaalissa. Jos heillä ei ole parlamentin mediakorttia, he voivat pyytää sitä JOUREG-järjestelmän kautta. Kun pyyntö on hyväksytty, kortin voi noutaa akkreditointikeskuksesta, joka sijaitsee parlamentin edessä (Esplanade Solidarność, toimisto 01F035).

Median edustajat voivat seurata tenttiä istuntosalin takaosassa, josta heille on varattu rajoitettu määrä paikkoja. Istumapaikan voi varata tämän linkin kautta 16.5. mennessä.

Jos haluat varata muita audiovisuaalisia palveluja ja tiloja, lähetä sähköpostia osoitteeseen: bookingsee2024@europarl.europa.eu 16.5. mennessä.

Tentti lähetetään suorana EbS-palvelun kautta ja parlamentin vaalisivustolla (multimediakeskus) sekä Euroopan yleisradioliiton kautta.

Lehdistön kuvaajat voivat ottaa valokuvia ennen tenttiä. Tapahtumasta annetaan tarkempia tietoja myöhemmin.


Pysäköinti Eurovisio-vaalitentin päivänä


Median edustajat voivat varata paikan parlamentin parkkihallista IZIX APP -sovelluksen kautta pari päivää ennen tapahtumaa. Jollei toimittajilla ole vielä sovellusta, he voivat pyytää sitä sähköpostitse osoitteesta: book.your.parking@europarl.europa.eu.


B. Vaali-ilta (9. kesäkuuta)


Brysselin istuntosali muuttuu 9. kesäkuuta lehdistötilaksi, jossa on haastattelukoroke ja kuvauspaikat suoria tv-lähetyksiä varten. Lehdistötilaan pääsevät vain akkreditoidut median edustajat ja parlamentin välttämätön henkilökunta.

Medialla on pääsy istuntosaliin ja sen ympäristöön sekä Karamanlis-kävelysillalle suoria lähetyksiä varten (stand-up-paikat). Vaali-ilta alkaa noin kello 17.00 CEST ja päättyy seuraavan vuorokauden puolella klo 1.00. Vaaliohjelmaa voi seurata EbS-palvelun kautta taikka suorana multimediakeskuksen kautta.


Akkreditointi ja pääsy vaali-iltaan


Parlamentin vaali-iltaan pääsevät kaikki EU:n toimielinten akkreditoimat tiedotusvälineet ja vuoden voimassa olevan parlamentin mediakortin haltijat näyttämällä korttiaan. Vaali-iltaa varten ei tarvitse pyytää erillistä akkreditointia.

Jos muut toimittajat haluavat olla läsnä vaali-iltana, heidän tulee tehdä pyyntö verkossa akkreditointijärjestelmän (JOUREG) kautta. Jos heillä on jo parlamentin mediakortti, se aktivoituu automaattisesti heti, kun se on hyväksytty rekisteröintiportaalissa. Jos heillä ei ole parlamentin mediakorttia, he voivat pyytää sitä JOUREG‑järjestelmän kautta. Kun pyyntö on hyväksytty, kortin voi noutaa 6.‑9. kesäkuuta akkreditointikeskuksesta, joka sijaitsee parlamentin edessä (Esplanade Solidarność, toimisto 01F035).

Jos haluat varata työtäsi varten istumapaikan istuntosalista, lähetä pyyntö tämän linkin kautta 24.5. mennessä. Jos haluat varata muita audiovisuaalisia palveluja ja tiloja, lähetä sähköposti osoitteeseen: bookingsee2024@europarl.europa.eu 24.5. mennessä.

Istumapaikat jaetaan toimittajille istuntosalin lehdistötiloissa saatavuuden mukaan. Istumajärjestys määräytyy kansallisuuden mukaan.


Pysäköinti vaali-iltana


Media edustajat voivat käyttää parlamentin parkkihallia vaali-iltana vapaasti näyttämällä mediakorttiaan sisääntulon kohdalla. Tähän ei tarvitse käyttää IZIX-sovellusta, joka on käytössä parlamentin tavanomaisten työviikkojen aikana.


Vaalitulokset


Parlamentti julkaisee koko vaali-illan ajan jatkuvasti jäsenmailta saamiaan vaalitulostietoja. Ne ovat jäsenmaissa julkisesti saatavilla olevia tietoja. Vaalitulostiedot näkyvät myös yhdenmukaistetussa muodossa virallisella vaalitulossivustolla:

https://results.elections.europa.eu/fi/

Median edustajat voivat upottaa tulokset sisältävän pienohjelman suoraan omille verkkosivustoilleen. Pienohjelman sisältämät tulokset päivittyvät automaattisesti vaali-illan aikana sitä mukaa, kun uusia tietoja julkaistaan vaalitulossivustolla. Tarjolla on myös ladattavaa ”raakadataa”. Tulospalvelua testataan vaali-iltaan osallistuvien tiedotusvälineiden kanssa toukokuussa. Näin varmistetaan, että tietojen saanti onnistuu. Jos haluat lisätietoja siitä, miten vaalitulokset upotetaan verkkoon ja miten testeihin osallistutaan, ota yhteyttä: election-results-data@europarl.europa.eu.

Täältä löytyy lisätietoja siitä, miten tulokset annetaan saataville.