Viikoittainen uutiskirje - 7.6.2024 

Lehdistötiedote 
 
 

Kesäkuun europarlamenttivaalien lähestyessä parlamentin lehdistöpalvelu julkaisee viikoittain uutiskirjeen viikon tärkeimmistä vaaleihin liittyvistä asioista.

Eurooppa äänestää


EU-vaalit ovat käynnissä
! Monissa jäsenmaissa on mahdollista äänestää ennakkoon, ja Virossa verkkoäänestäminen alkoi maanantaina 3.6. Torstai 6.6. oli vaalipäivä Alankomaissa, ja tänään 7.6. vuorossa ovat Irlanti ja Tšekki. Loput eurooppalaiset pääsevät äänestämään viikonlopun aikana.

Yhteensä noin 360 miljoonaa äänioikeutettua valitsee seuraavan Euroopan parlamentin 720 jäsentä.

Näistä kaksi miljoonaa on 16- ja 17-vuotiaita, jotka äänestävät ensi kertaa, sillä äänestämisen alaikäraja on 16 vuotta Belgiassa, Saksassa, Maltalla sekä Itävallassa ja 17 vuotta Kreikassa. Muissa jäsenmaissa alaikäraja on 18 vuotta.

Katso vaalisivustolta, miten ja milloin voit äänestää alueellasi.

Vaalien tulossivuilta taas näet reaaliaikaisia päivityksiä tuloksista sunnuntaina. Ennusteita aletaan julkaista 20.15-20.30 CEST ja alustavia tuloksia 23.15-23.30 CEST.


EU-vaalien seuraaminen reaaliajassa


Parlamentin multimediakeskuksessa ja EbS:llä on median käyttöön kuvamateriaalia vaaleista kaikissa jäsenmaissa. Katso mm. video äänestyspaikasta tuulimyllyn sisällä Alankomaissa, äänestämisestä Svartsön saarella Ruotsissa sekä lautalla Kemiönsaaren kunnassa Suomessa. Kirjeäänestäminen on mahdollista neljässätoista jäsenmaassa, esimerkiksi Kreikassa. Viikonloppuna multimediakeskukseen lisätään materiaalia vaaleista, mm. videot, joissa kärkiehdokkaat ja ryhmänjohtajat äänestävät.


Äänestyspäivät ja vaali-ilta Brysselissä


Euroopan parlamentin täysistuntosali Brysselissä on muutettu lehdistötilaksi, jossa yli tuhat toimittajaa yli 90 maasta seuraa vaali-illan etenemistä sunnuntaina. Parlamentin tiloissa on 700 toimittajien työpistettä ja 125 standup-kuvauspaikkaa, joista 66 täysistuntosalissa. 185 broadcast-yhteyttä on varattu suorille lähetyksille.

Lue lisää vaali-illan käytännön tietoja ja aikatauluja täältä.


Hyvä tietää

- EU-maiden oikeusasiamiehet ja kansallisten vetoomusvaliokuntien puheenjohtajat kannustavat yhteisessä lausunnossaan kaikkia äänioikeutettuja äänestämään. He korostavat kansalaisten äänen tärkeyttä demokraattisten instituutioiden vahvistamisessa.

- Jos et ole vielä varma, ketä haluaisit äänestää, voit käyttää apuna vaalikonesovelluksia ja -sivustoja. EU:n laajuisia sovelluksia ovat mm. Palumba, EU&I, VoteSwiper ja EuroMPmatch. Lisäksi eri maissa on maakohtaisia vaihtoehtoja, katso esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien ja Iltalehden vaalikoneet Suomessa.