Saharov-voittajat kehottavat eurooppalaisia äänestämään ja puolustamaan demokratiaa 

Lehdistötiedote 
 
 

Saharov-palkinnon saajat Svjatlana Tsihanouskaja, Oleksandra Matvijtšuk ja Lorent Saleh kehottavat kansalaisia äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.

#UseYourVote-kampanjavideolla Saharov-palkinnon saajat kertovat EU-kansalaisille äänestämisen tärkeydestä ennen 6.–9. kesäkuuta pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja.

"Vapaus vähenee maailmassa jatkuvasti. Käytä ääntäsi demokratian puolustamiseen; äänestä niiden puolesta, jotka eivät voi itse käyttää ääntään", sanoi vuoden 2022 Saharov-palkinnon ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Oleksandra Matvijtšuk, joka on Venäjän armeijan Ukrainassa tekemiä sotarikoksia kirjaavan Center for Civil Liberties -ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja.

”Hyvät Euroopan kansalaiset, Euroopassa teillä on kallisarvoinen lahja: voitte valita johtajanne ja vaikuttaa tulevaisuuteenne”, korostaa Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, joka on yksi vuoden 2020 Saharov-palkinnon saajista.

"Demokratia on järjestelmä, joka on vaikea luoda mutta erittäin helppo menettää", lisää Venezuelan demokraattista oppositiota edustava entinen poliittinen vanki Lorent Saleh, yksi vuoden 2017 Saharov-palkinnon saajista

Videolla puhuu myös Leonid Volkov, vuoden 2021 Saharov-palkinnon saajan Aleksei Navalnyin entinen henkilöstöpäällikkö. Navalnyi yksi Vladimir Putinin voimakkaimmista vastustajista, joka kuoli vankilassa Venäjällä 16. helmikuuta 2024. Viestinsä EU-kansalaisille antavat myös Saharov-stipendiaattiverkoston jäsenet, kuten muotisuunnittelija Louise Xin (Ruotsi).


Taustaa


Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on Euroopan unionin korkein kunnianosoitus ihmisoikeustyölle. Se annetaan henkilölle, ryhmälle tai organisaatiolle, joka on osallistunut merkittävästi mielipiteenvapauden suojelemiseen. Palkinnon ja siihen liittyvän verkoston kautta EU auttaa ja tukee palkinnonsaajia.