Valittu kieli: FI - suomi  
 

Kärkiehdokkaat  

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Puolueet ovat nimenneet kärkiehdokkaansa Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Vuoden 2019 kärkiehdokasväittely pidettiin Brysselissä parlamentin täysistuntosalissa 15.5. ja lähetettiin kaikkiin jäsenmaihin.  
 • Manfred WEBER 

  Weber, 46, aloitti poliittisen uransa vuonna 2002 alueellisessa parlamentissa. Hänet valittiin Euroopan parlamenttiin 2004. Vuodesta 2014 alkaen hän on toiminut EPP-ryhmän puheenjohtajana. Hänellä on tutkinto luonnontieteistä Münchenin teknisestä yliopistosta. @ManfredWeber

  Yhteyshenkilö toimittajille: Marion Jeanne

  Weber Manfred    

Euroopan sosialidemokraattinen puolue (PES) - S&D-ryhmä

Euroopan sosialidemokraattisen puolueen (PES) valitsi kärkiehdokkaakseen Frans Timmermansin (PvdA, Alankomaat) Lissabonissa 7.-8. joulukuuta järjestettyssä kongressissa.

 • Frans TIMMERMANS 

  Timmermans, 57, toimii tällä hetkellä Euroopan komission ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Hänet valittiin Alankomaiden toiseen kamariin 1998. Vuosina 2007-2010 hän toimi Alankomaiden ulkoasioiden valtiosihteerinä ja vuosina 2012-2014 ulkoministerinä. Timmermansilla on tutkinto ranskan kielestä ja kulttuurista Radboudin yliopistosta. @timmermansEU

  Yhteyshenkilö toimittajille: Tim McPhie

  Timmermans Frans    

Euroopan konservatiivien ja reformistien liitto (ACRE) - ECR-ryhmä

Jan Zahardil (ODS, Tšekki) valittiin Euroopan konservatiivien ja reformistien liiton kärkiehdokkaaksi 14.11.

 • Jan ZAHRADIL 

  Zahardil, 55, on Euroopan parlamentin jäsen ECR-ryhmässä ja toimii myös Euroopan konservatiivien ja reformistien liiton puheenjohtajana. Ennen Euroopan parlamenttia hän toimi Tšekin edustajainhuoneen jäsenenä. Zahardil on tutkija ammatillaan ja hänellä on tutkinto tekniikan alalta Prahan yliopistosta. @zahradilJan

  Yhteyshenkilö toimittajille Eva Bouchalová

  Zahradil Jan    

Euroopan liberaalidemokraattien liitto (ALDE) - ALDE-ryhmä

Puoluekokouksessaan 21.3. Brysselissä, Euroopan liberaalidemokraattien liitto nimesi seitsemän hengen tiimin kärkiehdokkaikseen (Team Europe) EU-vaaleihin.

 • Margrethe VESTAGER 

  Vestager, 51 (Radikale Venstre, Tanska), on toiminut vuodesta 2014 alkaen kilpailuasioista vastaavana komissaarina. Tätä ennen hän toimi Tanskan talous- ja sisäasioista vastaavana ministerinä (2011) ja koulutusministerinä (1998). Hän on valmistunut taloustieteistä Kööpenhaminan yliopistosta. @vestager.

  Nicola Beer, 49, (FDP, Saksa), Saksan parlamentin jäsen vuodesta 2017. @nicolabeerfdp

  Emma Bonino, 71 (Più Europa, Italia), Rooman senaattori. @emmabonino

  Violeta Bulc, 55 (SMC, Slovenia), liikennekomissaari vuodesta 2014 alkaen. @Bulc_EU

  Katalin Cseh, 30 (Momentum Mozgalom, Unkari), synnytysopin ja naistentautien lääkäri, Momentum Mozgalom -puolueen perustaja ja entinen johtaja. @momentumhu

  Luis Garicano, 52 (Ciudadanos, Espanja), ALDE-puolueen vara puheenjohtaja. @lugaricano

  Guy Verhofstadt, 66 (Open VLD, Belgia), Euroopan parlamentin ALDE-ryhmän puheenjohtaja vuodesta 2009 alkaen. @guyverhofstadt

  Margrethe Vestager, 51 (Radikale Venstre, Tanska), kilpailukomissaari vuodesta 2014 alkaen. @vestager. Vestager on valittu edustamaan Team Europa kärkiehdokasväittelyyn.

  Yhteyshenkilö toimittajille: Didrik de Schaetzen

  Vestager Margrethe    

Euroopan vihreät (EGP) - Vihreät/EFA-ryhmä

Ska Keller, 37, ja Bas Eickhout, 42, ovat Euroopan vihreiden kaksi kärkiehdokasta. Heidät valittiin puolueen 23.-25.11. järjestetyssä kongressissa Berliinissä.

 • Ska KELLER 

  Keller (Bündnis 90/Die Grünen, Saksa) opiskeli islamin, Turkin ja juutalaisuuden tutkimusta Berliinin vapaassa yliopistossa ja Istanbulin yliopistossa. Hänet valittiin Euroopan parlamenttiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009 ja hän toimi Euroopan vihreiden kärkiehdokkaana vuoden 2014 EU-vaaleissa. Keller on lisäksi Vihreiden ryhmän toinen puheenjohtaja Euroopan parlamentissa. @SkaKeller

  Yhteyshenkilö toimittajille: Sophia Borchert

  Bas Eickhout (GroenLinks, Alankomaat) valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2009. @BasEickhout

  Yhteyshenkilö toimittajille: Marjolein Meijer

  Main Ska    

Euroopan vapaa allianssi (EFA) - Vihreät/EFA-ryhmä

Euroopan vapaa allianssi (EFA) on nimennyt kärkiehdokkaakseen Oriol Junqueraksen (ERC, Espanja) yleiskokouksessaan Brysselissä 7.3.2019.

Oriol Junqueras, 49, toimi Katalonian aluehallituksen varapuheenjohtajana tammikuusta 2016 lokakuuhun 2017. @junqueras

Yhteyshenkilö toimittajille: Raquel Correa

Euroopan vasemmistopuolue (EL) - GUE/NGL-ryhmä

Euroopan vasemmistopuolue (EL) on valinnut kärkiehdokkaikseen Violeta Tomičikin ja Nico Cuén.

 • Nico CUÉ 

  Cué, 62, (Liège, Belgia) on tärkeä henkilö ammattiyhdistysliikkeessä sekä Walloniassa että kansainvälisesti. Hän on toimi terästyöntekijöiden pääsihteerinä Belgian ammattiyhdistysliitossa 12 vuoden ajan.

  Violeta Tomič, 56, (Levica, Slovenia) on toiminut Slovenian parlamentin edustajana vuodesta 2014 lähtien ja on puolueensa varakoordinaattori Sloveniassa. @DSDVioleta

  Yhteyshenkilö toimittajille: Marika Taendler-Walenta

  Cué Nico official    

Miten kärkiehdokasmenettely toimii

Kärkiehdokasmenettely, jota käytettiin ensimmäisen kerran vuoden 2014 eurovaaleissa, antaa eurooppalaisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä Euroopan komission puheenjohtajaehdokkaista.

EU-vaaleista Euroopan komission virkaanastujaisiin  

Euroopan parlamentti valitsee yhden kärkiehdokkaaksi nimetyn ehdokkaan Euroopan komission puheenjohtajaksi EU-vaalien tuloksen perusteella sen jälkeen, kun valtion- ja hallitusten päämiehet ovat ehdottaneet tätä virallisesti ottaen huomioon eurovaalien tuloksen.

Kärkiehdokasmenettelyä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, kun Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokas Jean-Claude Juncker nimitettiin komission puheenjohtajaksi. Vuoden 2014 vaalien alla viisi eurooppalaista poliittista puoluetta nimesi oman kärkiehdokkaansa.

Eurooppalainen poliittinen puolue on Euroopan tasolla toimiva poliittinen puolue, joka koostuu jäsenvaltioissa toimivista kansallisista puolueista, joista on valittu europarlamentaarikkoja vähintään neljäsosasta EU-jäsenmaita. Euroopan tason poliittisten puolueiden ja säätiöiden rahoitusta koskevat uudet säännöt hyväksyttiin huhtikuussa 2018.