Vuonna 2020 parlamentin neuvottelijat onnistuivat saamaan läpi EU:n kaikkien aikojen suurimman rahoituspaketin. Varoilla puututaan koronakriisin seurauksiin ja rahoitetaan uuden sukupolven EU−ohjelmia vuosina 2021–2027. Ukrainan tukemiseksi ja EU:n teollisuuspohjan tukemiseksi mepit ovat pyytäneet budjetin välitarkistusta.
EU:n pitkän aikavälin talousarvion ja ainutlaatuisen 750 miljardin euron (käypinä hintoina yli 800 miljardin euron) elpymisvälineen (ks. myös NextGenerationEU, elpymis- ja palautumistukiväline) avulla kehitetään eurooppalaisten yhteiskuntien kriisivalmiuksia sekä nopeutetaan digitaalista ja vihreää siirtymää. Tukea saavat erityisesti nuoret, pk-yritykset, pelastus- ja terveydenhuoltojärjestelmät sekä tutkimusala. Alueiden ja haavoittuvien väestöryhmien tukemiseen tarkoitetut lisätoimenpiteet (esim. oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ja sosiaalinen ilmastorahasto) hyväksyttiin vuonna 2021. Niitä täydennettiin vuonna 2023, jotta voitaisiin nopeuttaa toimia, joilla saavutetaan ilmastoneutraalius ja vähennetään riippuvuutta Venäjän energiasta (RePowerEU-suunnitelma).
Parlamentti hyväksyi myös oikeudellisesti sitovan etenemissuunnitelman, joka koskee uusien omien varojen käyttöönottoa. Varoilla maksetaan takaisin elpymisvälineeseen liittyvät lainat.
Parlamentin jäsenet kävivät budjettineuvotteluja neuvoston kanssa ja onnistuivat korottamaan lippulaivaohjelmien rahoitusta 16 miljardilla eurolla vuosiksi 2021–2027. Nämä ohjelmat ovat EU4Health, Horisontti Eurooppa (tutkimus), InvestEU ja Erasmus+.
EU:n yhteisiin arvoihin ja tavoitteisiin perustuva solidaarisuus
Mepit ovat myös budjettivallan käyttäjiä. He pitävät siksi tarkasti silmällä talousarviomenoja ja erityisesti kansallisia elpymissuunnitelmia, joita rahoitetaan elpymis- ja palautumistukivälineestä. EU:lta voivat saada rahoitusta jäsenmaat, jotka noudattavat EU:n ilmasto- ja digitaalisia tavoitteita sekä oikeusvaltioperiaatetta ja kunnioittavat EU:n perusarvoja. Jos nämä vaatimukset eivät täyty, parlamentti pyytää komissiota pidättämään kaikki maksut, jotka kuuluvat oikeusvaltioperiaatetta koskevan ehdollisuuden piiriin. Ehdoista sovittiin vuonna 2020 neuvoston kanssa. Parlamentin jäsenet onnistuivat myös lisäämään elpymis- ja palautumistukivälineen valvontaa ja avoimuutta: kunkin jäsenmaan on julkistettava sata edunsaajaa, jotka saavat eniten rahoitusta elpymis- ja palautumistukivälineestä.
Oikeudenmukainen palkkaus
Mepit ajoivat minimipalkkoja tukevaa lainsäädäntöä ja pyrkivät varmistamaan, että miehet ja naiset saavat samaa palkkaa samasta työstä kaikkialla EU:ssa. Parlamentin tavoitteena on myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja työntekijöiden ihmisarvon kunnioittaminen. Lisäksi se haluaa varmistaa, etteivät digitaalisilla alustoilla toimivat palvelut käytä työntekijöiden (”alustatyöntekijöiden”) asemaa väärin. Mepit ovat myös pyytäneet jäsenmaita vahvistamaan vähimmäistoimeentulomekanismeja ja lopettamaan palkattomat harjoittelut. Lisäksi parlamentin asialistalla ovat myös verotuksen oikeudenmukaisuus ja rahanpesun torjunta. Se on hyväksynyt uudet kryptovaluuttoja koskevat säännöt, joiden myötä kryptotapahtumia voidaan jäljittää samalla tavalla kuin perinteisiä maksutapahtumia.
Tuki EU:n teollisuudelle kaksoissiirtymässä
Helmikuussa 2023 mepit äänestivät uuden rahoitusmekanismin puolesta teollisuuden tuotantokapasiteetin pitämiseksi Euroopassa tai siirtämiseksi Eurooppaan. Lisäksi parlamentti käsittelee parhaillaan sähkömarkkinoiden uudistusta, harvinaisten raaka-aineiden saatavuuden varmistavaa lakia ja nettonollateollisuussäädöstä. Neuvottelut niiden viimeistelemiseksi ovat prioriteetti, ja parlamentti aikoo saada ne päätökseen ennen kesäkuun 2024 eurovaaleja. Yhdessä näiden lakien on tarkoitus edistää puhtaan energian teknologioiden käyttöönottoa ja auttaa EU:n teollisuutta luomaan laadukkaita työpaikkoja sekä tuottamaan talouskasvua, jotta vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet voidaan saavuttaa.