Što su međuklubovi i kako se osnivaju? 

Međuklubovi su neslužbene skupine zastupnika u Europskom parlamentu koji su zainteresirani za određenu temu koja nužno nije obuhvaćena opsegom uobičajenog rada Europskog parlamenta, no može biti važna za šire društvo. Međuklubovi održavaju neslužbene rasprave i promiču razmjene između zastupnika u Europskom parlamentu i civilnog društva.


Budući da međuklubovi nisu službena tijela Parlamenta, oni ne izražavaju njegova stajališta i ne može ih se uključivati u aktivnosti koje bi se mogle protumačiti kao službene aktivnosti Parlamenta.


Predsjedništvo Parlamenta utvrdilo je uvjete za osnivanje međuklubova koji se formiraju na početku svakog parlamentarnog saziva (primjerice zahtjev trebaju potpisati barem tri kluba zastupnika, a potrebna je i godišnja izjava o financijskim interesima). Ako se ispune ti uvjeti, klubovi zastupnika međuklubovima mogu osigurati logističku podršku.


Predsjednici međuklubova moraju prijaviti sva sredstva primljena u gotovini ili naturi. Te se prijave moraju ažurirati svake godine i biti javno dostupne.

Sastanak Međukluba za manjine © Europski parlament