Plaće i mirovine 

Koliko su zastupnici u EP-u plaćeni?

Prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi zastupnici primaju jednaku plaću.


U skladu s tim jedinstvenim Statutom, prije odbijanja poreza mjesečna plaća zastupnika iznosi 8 932,86 EUR (srpanj 2019.). Ta se plaća isplaćuje iz proračuna Parlamenta. Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi 6 962,95 EUR. Osim toga, većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u svojoj matičnoj zemlji. Konačna plaća (nakon oporezivanja) za pojedinog zastupnika stoga ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici. Plaća zastupnika iznosi 38,5 % osnovne plaće suca na Sudu Europske unije, što znači da zastupnici ne odlučuju sami i ne mogu odlučivati o iznosu svoje plaće.


Ima i nekoliko iznimaka od jedinstvenog Statuta: zastupnici koji su obnašali dužnost u Parlamentu prije izbora 2009. mogli su odlučiti zadržati prijašnji nacionalni sustav za plaće (u okviru kojeg su bili plaćeni jednako kao i zastupnici u nacionalnom parlamentu), prijelazne naknade i mirovine tijekom sveukupnog trajanja njihova mandata u Europskom parlamentu.


Imaju li zastupnici u EP-u pravo na mirovinu? Koliko ona iznosi?


Zastupnici imaju pravo na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5 % plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70 % plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije.


Dodatno mirovinsko osiguranje za zastupnike koje je uvedeno 1989. godine od srpnja 2009. više nije na raspolaganju novim zastupnicima i postupno se ukida.