Uvjeti zapošljavanja: parlamentarni asistenti 

Zastupnici mogu izabrati svoje zaposlenike u okviru proračuna koji određuje Parlament. Godine 2020. najviši mogući mjesečni iznos za sve troškove zapošljavanja osobnih asistenata iznosi 25 442 EUR po zastupniku. Ta se sredstva ne isplaćuju samom zastupniku.


Zastupnici mogu odabrati različite vrste asistenata.

  • Ugovore akreditiranih asistenata, s mjestom rada u Bruxellesu (ili Luxembourgu/Strasbourgu), izravno uređuje administracija Parlamenta, prema istim uvjetima zapošljavanja koji vrijede za privremeno osoblje EU-a. Zastupnici mogu zaposliti najviše tri akreditirana asistenta (pod određenim uvjetima četiri). Najmanje četvrtina ukupnog proračuna mora se iskoristiti za zapošljavanje akreditiranih asistenata.
  • Zastupnici mogu zaposliti i „lokalne” asistente, čije je mjesto rada u državama članicama zastupnika. Njihove ugovore uređuju kvalificirani platni agenti kako bi se zajamčilo da su uvjeti u pogledu poreza i socijalnog osiguranja zadovoljeni. Za te lokalne asistente može se iskoristiti maksimalno 75 % proračuna.

Osim zapošljavanja akreditiranih i lokalnih asistenata, do četvrtine ukupnog raspoloživog proračuna može se iskoristiti i za plaćanje usluga koje odabere sam zastupnik, poput narudžbe stručne studije.


Od asistenata se zahtijeva da izbjegavaju sve vanjske aktivnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Od 2009. zastupnici više ne mogu zapošljavati bližu rodbinu.

Imena svih asistenata
ili nazivi njihovih poduzeća objavljuju se na internetskoj stranici Parlamenta za trajanja njihova ugovora, osim ako na temelju propisno opravdanih razloga zaštite njihove sigurnosti nije odlučeno drukčije.