Zašto se Parlament seli iz Bruxellesa u Strasbourg? 

Nacionalne vlade EU-a 1992. godine jednoglasno su odlučile da će u Ugovoru EU-a utvrditi gdje će se nalaziti službena sjedišta institucija EU-a.


Ta je odluka imala važne posljedice na radnu organizaciju Parlamenta. Naime, njegovo službeno sjedište i mjesto održavanja većine plenarnih sjednica službeno je postao Strasbourg, utvrđeno je da će se sjednice parlamentarnih odbora održavati u Bruxellesu, dok će tajništvo Parlamenta (njegovo osoblje) biti smješteno u Luxembourgu. Taj je raspored 1997. godine uvršten u Ugovor EU-a.


Svaka izmjena trenutnog sustava iziskivala bi izmjenu Ugovora, za što je potrebna jednoglasna odluka vlada svih država članica i ratifikacija od strane nacionalnog parlamenta svih država članica.

Europski parlament u Bruxellesu © Europski parlament  

Koji su troškovi odabira Strasbourga kao sjedišta Parlamenta?


Studija Europskog parlamenta iz 2013. pokazala je da bi se godišnje moglo uštedjeti 103 milijuna EUR kada bi se sve aktivnosti EP-a iz Strasbourga premjestile u Bruxelles (prema cijenama iz 2014.). To je znatan iznos, premda čini samo oko 6 % proračuna Parlamenta, tj. 1 % administrativnog proračuna EU-a ili samo 0,1 % ukupnog proračuna EU-a.


Revizorski sud izradio je 2014. vlastitu, neovisnu analizu kao odgovor na rezoluciju EP-a od 20. studenog 2013. Potvrdio je zaključke studije koju je 2013. proveo EP, ali je utvrdio da ukupni rashodi povezani sa sjedištem u Strasbourgu iznose 109 milijuna EUR godišnje. Dodatnih 5 milijuna EUR moglo bi se smanjenjem putnih troškova uštedjeti u proračunima Europske komisije i Vijeća.