Pristupačnost Europskog parlamenta za osobe s invaliditetom 

Zahvaljujući velikom broju mjera poduzetih tijekom godina znatno je poboljšana pristupačnost za zastupnike, zaposlenike i posjetitelje s invaliditetom. U okviru svih novih projekata proširenja, renovacije ili opremanja zgrada Parlamenta mora se od samog početka prioritetno zajamčiti potpuna pristupačnost za osobe s invaliditetom.


Sve zgrade Parlamenta imaju barem jedan ulaz kojem je moguće pristupiti u invalidskim kolicima. Na parkiralištima u svim trima gradovima u kojima se nalazi Parlament (Bruxelles, Strasbourg i Luxembourg) ucrtana su mjesta namijenjena vozačima s invaliditetom, a kantine su opremljene stolovima i blagajnama prilagođenim osobama u invalidskim kolicima. Psima vodičima dopušten je ulaz u zgrade Parlamenta.

Pristup osobama s invaliditetom u Europski parlament © Europski parlament  

Povrh te pristupačnosti u pogledu prostora, tijekom proteklih je nekoliko godina znatno poboljšana digitalna pristupačnost Parlamenta, uz porast broja pomoćnih tehnologija dostupnih na zahtjev. Za osobe s oštećenjem sluha dostupne su induktivne petlje, a unaprijed se mogu zatražiti usluge prevoditelja na znakovni jezik. Za osobe s oštećenjem vida tiskani materijali i zasloni na Brailleovom pismu, alati za pomoć pri čitanju i programi za čitanje ekrana samo su neke od dostupnih pomoćnih tehnologija.


U skladu s Direktivom EU-a o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, internetske su stranice Parlamenta prilagođene prema smjernicama inicijative za mrežnu dostupnost. Stranice su jasnije i lakše za snalaženje, a sadržaj ostaje isti kad ih se pregledava uz pomoć čitača ekrana. Također je uz pomoć titlova i transkripcija poboljšana pristupačnost multimedijskog sadržaja.