Grupni i pojedinačni posjeti EP-u 

Svake godine oko 450 000 osoba iz EU-a i šire posjeti vijećnicu Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu. Mnogi od tih posjetitelja dolaze u okviru grupnog posjeta (više od 9 000 grupa), a broj pojedinačnih posjetitelja posljednjih se godina povećava.

Europski parlament smatra da bi javnost trebala imati jednostavan pristup njegovu radu i prostorijama jer vjeruje da je transparentnost vrlo važna za ostvarivanje demokratskih prava u Europskoj uniji. Budući da cijena puta u Bruxelles i Strasbourg zbog velike udaljenosti brojnim građanima EU-a može predstavljati prepreku, Parlament pomaže u pokrivanju troškova nekih skupina (oko 80 000 posjetitelja).


Posjetitelji u Bruxellesu mogu posjetiti i Parlamentarij te Kuću europske povijesti koji se nalaze izvan zgrada Europskog parlamenta i otvoreni su tijekom vikenda (oko 470 000 posjetitelja 2018.). U Strasbourgu možete posjetiti i izložbeni prostor, poznat kao Parlamentarij Simone Veil, s 360 stupnjeva širokim ekranom i interaktivnim sadržajima. Strasbourg ugošćuje i studentski program Euroscola putem kojeg na tisuće učenika od 16 do 18 godina starosti mogu iskusiti na jedan dan kako je to biti zatupnik u parlamentu.
Posjeti Europskom parlamentu za skupine i pojedince © Europska unija 2018  

Grupni posjeti

Mnogi posjetitelji u Parlament u Bruxellesu i Strasbourgu dolaze u grupama, a cilj im je vidjeti vijećnicu i informirati se o radu Parlamenta. Grupe mogu doći u vlastitoj organizaciji ili na poziv zastupnika. Dočekuje ih osoblje Parlamenta koje ih upoznaje s radom i ulogom Europskog parlamenta, a mogu se susresti i sa zastupnicima u Parlamentu. Posjetitelji koji dolaze u razdoblju izvan sjednica mogu rezervirati posjet u pratnji vodiča kroz vrlo simboličnu zgradu Louise Weiss, uz multimedijske vodiče ili bez njih.


Pojedinačni posjetitelji

Europski je parlament otvoren i za pojedinačne posjetitelje. Oko 80 000 pojedinačnih posjetitelja svake godine posjećuje galeriju dvorane za rasprave u Bruxellesu u određene sate. Prilikom tog posjeta svaki posjetitelj na raspolaganju ima interaktivni multimedijski vodič. Posjetitelji također mogu poslušati kratku prezentaciju ili pratiti plenarne sjednice. U Strasbourgu su mogućnosti pojedinačnih posjeta proširene 2017., a nedavno su uvedeni i posjeti s multimedijskim vodičem. Tu je novost 2018. iskoristilo oko 40 000 posjetitelja, a njihov je broj u stalnom porastu.


Sponzorirane grupe


Ograničen broj osoba može posjetiti Parlament na izričit poziv zastupnika i uz sponzorstvo Parlamenta. Takve grupe dobivaju naknadu koja djelomično pokriva troškove puta, smještaja i obroka (2 500 grupa godišnje, odnosno oko 80 000 posjetitelja).

Svaki zastupnik može pozvati do 110 sponzoriranih posjetitelja godišnje u grupama od najmanje 10 osoba. Zastupnici mogu u Strasbourg tijekom plenarne sjednice ili u Bruxelles pozvati do 5 grupa godišnje.


Posjetitelje primaju javni službenici koji im održavaju kratku interaktivnu prezentaciju o EU-u i Parlamentu. Posjetitelji se sastaju s jednim ili dva zastupnika Parlamenta i mogu posjetiti galeriju vijećnice s pristupom javnosti.


Prijave i financijske doprinose obrađuju zaposlenici Europskog parlamenta. Subvencija se isplaćuje bankovnom doznakom. Iznos subvencije izračunava se na temelju tri čimbenika koji se množe brojem posjetitelja: trošak puta: iznos po kilometru (0,09 EUR po kilometru) za udaljenost između polazišta grupe i Bruxellesa odnosno Strasbourga, troškovi hotela u slučaju noćenja (60 EUR) i troškovi obroka (40 EUR). Isplaćuje se povrat samo stvarno nastalih troškova.

Parlament nekim grupama posjetitelja pomaže da pokriju troškove puta. © Europski Parlament  

Dani otvorenih vrata

Parlament svake godine početkom svibnja u Strasbourgu i Bruxellesu organizira dane otvorenih vrata - Dani otvorenih vrata 2020. održat će se 9. svibnja u Bruxellesu i 17. svibnja u Strasbourgu.