Parlamentarij 

Europski parlament je u listopadu 2011. u Bruxellesu otvorio je centar za posjetitelje, Parlamentarij. Riječ je o najvećem parlamentarnom centru za posjetitelje u Europi i prvom koji u potpunosti funkcionira na 24 jezika. Brojni interaktivni multimedijski alati koriste se kako bi građanima dali uvid u rad Europskog parlamenta i ostalih institucija EU-a. Posjetitelji mogu vidjeti kako se u EU-u donose odluke koje izravno ili neizravno utječu na svakodnevni život. Parlamentarij nudi sadržaje na 24 jezika, a znakovni jezik dostupan je na četiri jezika (engleski, francuski, nizozemski i njemački).

Građani ga mogu besplatno posjetiti sedam dana u tjednu. U prosjeku ga posjećuje oko 1000 osoba dnevno. Nalazi se među 10 najposjećenijih znamenitosti u Bruxellesu.

Parlamentarij je namijenjen odraslima i djeci svih uzrasta. Za djecu u dobi od 8 do 14 godina dostupni su posebni obilasci u trajanju od sat vremena. Djeca mogu dobiti vlastite ručne medijske vodiče.

Nudi i popularnu igru uloga za učenike srednjih škola inspiriranu radom Europskog parlamenta, u kojoj učenici preuzimaju uloge zastupnika koji se dogovaraju oko zakona koji će utjecati na svakodnevne živote ljudi u Europi.

Posjetitelji u Parlamentariju © Europska unija 2011  

Tražite Parlamentarij u blizini?


Europski parlament otvorio je i manje centre za posjetitelje u državama članicama kako bi bio prisutniji na lokalnoj razini i približio Parlament građanima.


U Kući Europe u Berlinu 2016. otvoren je centar Experience Europa. Osnovan je na inicijativu Europskog parlamenta u suradnji s Europskom komisijom i nudi razne multimedijske alate kao i igru simulacije u kojoj posjetitelji mogu uskočiti u ulogu zastupnika u Europskom parlamentu ili povjerenika Europske komisije.


U Strasbourgu je 2017. otvoren izložbeni prostor nazvan parlamentarij Simone Veil, sadržajno sličan Parlamentariju u Bruxellesu. Dio je redovitog programa posjeta i omogućuje posjetiteljima da bolje razumiju ulogu Europskog parlamenta i način na koji utječe na njihov život.