Kružno gospodarstvo: Učinkovitim korištenjem resursa do održivog i pametnog rasta  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Prosječan Europljanin potroši 14 tona sirovih materijala i proizvede pet tona otpada godišnje. U svijetu u kojem je resursa sve manje, takve brojke su alarmantne. Rješenje je recikliranje, popravljanje i ponovno korištenje i ponovno korištenje materijala i proizvoda gdje god je to moguće, time i smanjivanje otpada. Parlament raspravlja o izvješću u kojem se poziva Komisiju da izradio prijedlog za ambiciozni prelazak na kružno gospodarstvo, u kojem proizvodi imaju više od samo jednog života.

U kružnom gospodarstvu, za razliku od "jednokratnog" korištenja, resursi se zadržavaju u gospodarstvu nakon kraja uporabnog vijeka proizvoda kako bi se opetovano produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrijednost. To se ostvaruje kroz bolji, ekološki dizajn proizvoda koji omogućuje jednostavnije ponovno korištenje starih stvari, duljim trajanjem, boljim upravljanjem otpadom te novim poslovnim modelima zasnovanim na dijeljenju u kojima "potrošači postaju korisnici".


U izvješću o kojem će biti riječi na plenarnoj sjednici, a o kojem će zastupnici glasati u srijedu, 8. srpnja, Parlament traži obvezujuće ciljeve za povećanje efikasnosti resursa u EU-u za 30 posto do 2030. godine u usporedi s 2014.


Ovime bi se BDP potaknuo na rast od gotovo jedan posto te bi se stvorilo oko 2 milijuna održivih radnih mjesta, procjenjuje Komisija.


"Kako bismo preokrenuli trend, trebamo pravu promjenu paradigme i sustavni pristup koji zahtijeva regulatorne i ekonomske promjene kao i socijalne, obrazovne promjene koje se odvijaju u cijelom društvu", poručio je Sirpa Pietikäinen (EPP, Finska).