Ferreira i Theurer: Rad odbora za porezne odluke je prekretnica. 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Ferreira i Theurer  

Multinacionalne tvrtke trebale bi plaćati porez u državama u kojima ostvaruju dobit, poručio je Posebni odbor Europskog parlamenta za porezne odluke (TAXE) u izvješću kojeg je plenarna sjednica usvojila 25. studenog. Izvjestitelji Elisa Ferreira (S&D, Portugal) i Michael Theurer (ALDE, Njemačka) očekuju pravednije tržišno natjecanje što se tiče poreza, iako priznaju, odgovore od država i tvrtki o poreznim obavezama koje je odbor tražio kako bi mogao raditi svoj posao - nije bilo lako dobiti.

Multinacionalne tvrtke


Odbor TAXE počeo je s radom u veljači 2015. i prvotno su velike multinacionalne tvrtke odbile poziv da objasne pred zastupnicima svoje postupke kod obračunavanja poreza. Narednih mjeseci raspoloženje se promijenilo.


"Počelo je tako da su rekli 'ne', ne dirajte nas, mi nemamo ništa s ovim pitanjima. Međutim, zatim su, jedna po jedna, sve tvrtke došle, a neke su rekle 'da', slažemo se s vašim prijedlozima kao što su zajednička konsolidirana porezna osnovica (Common Consolidated Corporate Tax Base, CCCTB)", kaže Ferreira. Među ostalima, Amazon, Facebook, Google, IKEA i HSBC izjasnili su se pred odborom.


Odgovori od država članica


"Bili smo dobrodošli, međutim, istog trenutka kad smo krenuli razgovarati o detaljima, počelo se s tajnama", kaže Ferreira o posjeti upletenim zemljama. Izaslanstvo je posjetilo Belgiju, Luksemburg, Švicarsku, Irsku, Nizozemsku i UK.


"Mogli smo odraditi bolje, ali susreli smo se s otporom važnih sudionika, nekih država članica i Europske komisije. Stoga, nismo primili cijeli niz važnih dokumenata iz Skupine za Kodeks o postupanju (oporezivanje poslovanja), a mnogi su bili cenzurirani ", Theurer objašnjava.


Tko gubi?


"Agresivno planiranje oporezivanja nekih zemalja EU-a povećalo je poreznu osnovicu na trošak njihovih europskih partnera i s negativnim posljedicama za cijelo društvo. Nedostatke poreznog sustava plaćaju svi ostali porezni obveznici, bilo da su zaposlenici, samo-zaposleni, javni službenici ili druge tvrtke", kaže Theurer.


Ferreira se slaže kako se oporezivanje kompanija ne smije ostaviti kao predmet tržišnog natjecanja država članica kako bi zarađivale.


Posljedice izvješća


Theurer kaže kako je usvojeno izvješće kvalitetna analiza nepravednih i u dijelovima nezakonitih praksi izbjegavanja plaćanja poreza od strane nekih međunarodnih tvrtki: "To je prekretnica na zavojitom putu prema efikasnoj regulativi koja će omogućiti pošteno porezno natjecanje u skladu s društveno tržišnom ekonomijom."


"Nadam se da će skandal LuxLeaks i rad Odbora TAXE biti prekretnica u načinu kako uređujemo porezni sustav", kaže Ferreira.