Zastupnici traže mjere protiv planiranog zastarijevanja proizvoda  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici žele postaviti minimalne kriterije za životni vijek proizvoda, bolje informirati potrošače o trajnosti aparata koje kupuju te potaknuti popravke.

Između godinu i dvije dana - toliko traje prosječan pametan telefon. Ostali i mali elektronički aparati, igračke, odjeća imaju jednako tako mali vijek trajanja, kaže istraživanje Europskog parlamenta. Laptopi, bicikli, sportska odjeća ili pokrivala za krevet nisu mnogo bolji, i obično se mijenjaju svake tri ili četiri godine. Parlament glasuje o izvješću koje traži konkretne mjere kako bi se spriječilo traćenje novca, energije i resursa.

Visoki standardi i modularan dizajn

Zastupnici se zalažu za dugovječnije proizvode na tržištu i minimalne standarde uz pomoć europskih organizacija za izdavanje certifikacija o kvaliteti proizvoda.

Pascal Durand (Zeleni/EFA, Francuska) autor je izvješća o dugovječnosti proizvoda, zalaže se za modularnu proizvodnju kako bi se proizvodi mogli jednostavnije popravljati. Ostale moguće prednosti bile bi jednostavno zamjenjivi materijali i tehnike koje omogućuju popravke - primjerice korištenjem vijaka umjesto stapanja rubova.

Čak 77 posto potrošača radije bi popravilo nego zamijenilo neispravan proizvod, kaže istraživanje Eurobarometra.

Mjere protiv planiranog zastarijevanja

Parlament također traži da se uvedu mjere protiv planiranog zastarijevanja - namjerno osmišljenih ugrađenih problema u proizvodima kako bi isti imali kraći životni vijek. S obzirom na to da ih je teško dokazati, zastupnici pozivaju Komisiju da usvoji nezavisan sustav za provjeru.

Jasnije označavanje

Prema istraživanju Eurobarometra više od 90 posto Europljana smatra da proizvodi trebaju imati oznake očekivanog životnog vijeka. Zastupnici se slažu da treba postaviti sustav označavanja.

„Ako potrošač otkrije proizvod koji je 30 do 40 posto jeftiniji, a ne očekuje da će se aparat pokvariti za dvije godine umjesto za deset, naravno da će odabrati jeftiniji proizvod“, objašnjava izvjestitelj Pascal Durand.

Trebaju li se proizvođači brinuti?

Duži životni vijek proizvoda izazov je za proizvođače, ali može biti prednost za male i srednje tvrtke te sve oni koji se ne mogu natjecati cijenama