Eva Kaili: “Želimo da EU bude predvodnik u blockchain tehnologiji” 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Infografika  

Odbor za industriju Europskog parlamenta želi promovirati razvoj rješenja na osnovi blockchaina izvan samo financijskog sektora. Osnove u infografici.

Blockchain nije samo osnova Bitcoina i ostalih kripto valuta. Izvan financijskog sektora, ta najpoznatija tehnologija distribuiranih baza podataka udara i na ostale sektore, od kreativne industrije do javnih usluga.

 

Zastupnici Odbora za industriju Europskog parlamenta žele razviti mjere koje će podržati razvoj blockchaina i ostalih srodnih tehnologija. Danas su glasali za prijedlog za rezoluciju zastupnice Eve Kaili (S&D, Grčka), predsjednice parlamentarnog panela za procjenu znanstvenih dostignuća i inovacija koja traži „otvorenu, progresivnu regulativu koja podržava inovacije“.

 

Disruptor na sceni

 

„Blockchain i tehnologije distribuiranih baza podataka općenito snažno remete mnoge sektore. Financijske usluge samo su jedan od područja. U rezoluciji ispitujemo efekte na ostale sektore kao što su energetika, zdravstvo, obrazovanje, kreativne industrije te javni sektor“, kaže zastupnica Kaili.

 

Europska unija već ulaže u tehnologiju. Europska komisija pokrenula je program Blockchain opservatorija i Forum u veljači 2018. te je već uložila više od 80 milijuna eura u povezane projekte. Najavljuje kako će 300 milijuna eura dodatno biti uloženo u „ulančane blokove“ do 2020. godine.

 

Startupi i mala i srednja poduzeća u središtu

 

„Želimo da EU bude predvodnik u blockchain tehnologiji. Vidimo snažan poduzetnički interes u području blockchaina. Mi, kao regulatori, trebamo osigurati da sav taj trud bude dočekan potrebnom institucionalnom i pravnom sigurnošću. Naša načela su princip inovativnosti, neutralnosti poslovnog modela te neutralnosti tehnologije te stavljamo u središte startupe i mala i srednja poduzeća“, kaže Kaili.

 

Također tu je pitanje utjecaja tehnologije na građane i privatnost podataka. Kako kaže Kaili, razvojem tehnologije rastu i rizici. „Nije pametno regulirati tehnologiju per se, već njeno korištenje i sektore koji je koriste u svojim poslovnim modelima. Zaštita potrošača i investitora mora biti primarna“, zaključuje Kaili.

Zastupnica Eva Kaili