Bespilotne letjelice: EU uvodi pravila za sigurniji zračni promet  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Infografika  

Prva europska pravila o bespilotnim letjelicama, odnosno dronovima, štite potrošače i poduzeća, za učinkovitiju zaštitu osobnih podataka, veću sigurnost, privatnost i zabavu.

Zastupnici su 12. lipnja glasali za nova pravila o sigurnosti zračnog prometa koja omogućuju bespilotnim letjelicama svih veličina da sigurno lete u EU-u te osiguravaju jasna i usklađena pravila u svim državama članicama.

 

Zašto su potrebna pravila na razini EU-a?

 

Iako velike bespilotne letjelice spadaju pod europska opća pravila o zračnom prometu, sve one težine ispod 150 kg regulirane su na nacionalnim razinama. Različiti i fragmentirani standardi za svaku državu članicu kompliciraju prekograničnu trgovinu i povećavaju rizike. Naime, dronovi mogu biti opasni jer mogu oštetiti druge zrakoplove i uzrokovati ozljede, a ako nose kameru, osposobljeni su za snimanje osobnih podataka bez pristanka osoba koje nadziru.

 

Nova pravila odnose se na sve dijelove drona (uključujući motor i daljinsko upravljanje) i garancija su da upravljači i proizvođači u cijelom EU-u poštuju sigurnost, privatnost, osobne podatke i okoliš.

 

Operator treba održavati prikladnu udaljenost kako ne bi ugrozio ljude na tlu i ostale korisnike zračnog prostora.

Pristup posebnim područjima kao što su zračne luke, ambasade, zatvori i nuklearne elektrane je ograničen ili zabranjen.

Obavezna je registracija letjelica koje mogu prenijeti više od 80 džula kinetičke energije pri sudaru s osobom. Registrirane letjelice bit će posebno označene kako bi ih bilo lako identificirati.

Letjelice trebaju biti dizajnirane tako da umanjuju buku i onečišćenje zraka.

 

Tržište bespilotnih letjelica

 

Europski sektor bespilotnih letjelica razvija se iznimno brzo. Istraživanja predviđaju da će sektor otvoriti više od 150 tisuća radnih mjesta do 2050. Procjenjuje se da u 10 godina industrija može biti zaslužna za 10 posto ukupnog tržišta zračnog prometa (vrijednost od oko 15 milijardi eura godišnje).

 

Idući koraci

 

Parlament je glasao 12. lipnja o zajedničkim pravilima u području civilnog zrakoplovstva i osnivanju Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa. Kad nova pravila stupe na snagu, Europska komisija razvit će detaljnija pravila o provedi. Više u priopćenju za javnost.

Dronovi 
  • Bespilotne letjelice (dronovi) su letjelice ili zrakoplovi bez posade. 
  • Koriste se npr. za nadzor, fotografiranje, nadzor plinovoda i električnih kablova, oprašivanja, akcija potrage i spašavanja, nadzora granica i šumskih požara te prikupljanje geoprostornih podataka.