Infografika: EU i svjetska trgovina 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Važnost globalne trgovine  

Pronađite brojke o trgovini EU-a i svijeta u našoj infografici; o izvozu, uvozu i procijenjenom broju povezanih radnih mjesta.

Razvoj Europske unije oduvijek je povezan s promicanjem trgovine, ali ne radi se samo o uklanjanju prepreka na zajedničkom unutarnjem tržištu, već i o razvoju trgovinskih odnosa s drugim zemljama u svijetu. U 2021. izvoz EU-a predstavljao je 15 posto globalnog izvoza, a uvoz 14 posto globalnog uvoza, što čini EU jednim od najvećih globalnih trgovaca uz SAD i Kinu.

Trgovinski sporazumi


EU trenutno ima oko 130 trgovinskih sporazuma koji su usvojeni, u provedbi, postupku sklapanja ili pregovorima.


Trgovinski sporazumi nisu samo prilika za smanjenje carinskih tarifa, već i za priznavanje europskih standarda kvalitete i sigurnosti te zaštite oznake podrijetla - kao što je to slučaj kod šampanjca ili Roquefort sira. To je važno jer europski proizvodi onda imaju globalnu reputaciju kvalitetnih proizvoda proizvedenih na načine vjerne tradiciji.

Trgovinski sporazumi  

EU također koristi trgovinske sporazume za postavljanje standarda kojima se štite okoliš i prava radnika, primjerice, izbjegavanje uvoza proizvoda povezanih s dječjim radom.


Posljednji trgovinski sporazum je potpisan s Vijetnamom 2020. godine i Parlament ga je usvojio u veljači 2021., a mnogi su u fazi pregovora. U travnju 2021. Parlament je odobrio sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Uvoz i izvoz

Uvoz i izvoz dobara  

Europske tvrtke ne koriste samo prednosti veličine zajedničkog tržišta, već im EU omogućuje da u skladu s trgovinskim sporazumima izvoze svoju robu i usluge diljem svijeta. U isto vrijeme strane tvrtke koje žele izvoziti u EU moraju zadovoljiti jednake visoke standarde kao lokalna poduzeća tako da nema rizika od nepoštenog natjecanja.


U 2022. godini EU je imao robni trgovinski deficit od 432 milijarde eura, uglavnom zbog naglog rasta cijena energije. Međutim, situacija se popravlja. Trgovinski deficit smanjio se sa 150 milijardi eura u trećem tromjesečju 2022. na 78 milijardi eura u četvrtom tromjesečju 2022. i na 2 milijarde eura u prvom tromjesečju 2023. Glavni partner EU-a za izvoz u 2022. godini bile su Sjedinjene Države, a za uvoz Kina.


Sjedinjene Države ostale su zapravo najčešće odredište za izvoz robe iz EU-a 2022. godine, s udjelom od 20 posto. Ujedinjena Kraljevina drugo je najveće odredište za izvoz iz EU-a (13 posto), a slijedi Kina (9 posto).

Gdje izvoze zemlje EU-a  

Trgovina je stvorila milijune radnih mjesta u Europi. Prema procjenama Europske komisije u 2017. oko 36 milijuna radnih mjesta povezano je s trgovinom europskih poduzeća sa stranim zemljama. Jedinstveno tržište dovelo je do veće trgovine između zemalja EU-a.

Osim toga, uvoz roba i usluga prisilio je europske tvrtke da budu konkurentnije, nudeći potrošačima veći izbor i niže cijene. Petina poslova vezanih uz izvoz nalazi se u državi članici različitoj od one koja izvozi.


Interaktivna karta: koliko poslova u vašoj zemlji postoji zahvaljujući izvozu?

Radna mjesta