EU u svemiru: Kako EU podupire svemirske programe 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

U našoj infografici saznajte kako EU financira svemirsku industriju i kako se koristi svemirska tehnologija.

Svemirski program Europske unije  

Europski parlament, Vijeće i Komisija odobrili su 10. studenog planove za uspostavu svemirskog programa EU-a za razdoblje 2021.-2027. i Agencije EU-a za svemirski program. Zastupnici su odobrili svemirski program vrijedan 14,8 milijardi eura u travnju 2021. On objedinjuje sve aktivnosti povezane sa svemirom i obuhvaća Galileo, Copernicus i Inicijativu o svijesti o situaciji u svemiru (SSA).


„Ambiciozan proračun uistinu je ključ uspjeha svemirskog programa EU-a", rekao je Salini, talijanski zastupnik iz kluba EPP. „Navigacijski sustavi i promatranje zemlje poboljšavaju usluge prijevoza, što donosi brojne prednosti na globalnoj i europskoj razini". Na primjer, Galileo pruža operativne usluge 24 sata dnevno sedam dana u tjednu za gotovo 1,3 milijarde korisnika. „Učinkovitije upravljanje prometom smanjuje emisije i doprinosi rješavanju problema klimatskih promjena, veće korištenje bespilotnih letjelica unaprijedit će isporuke i poštanske usluge, a bolje praćenje zrakoplovnog prometa smanjiti broj otkazanih letova i buku“, objašnjava Salini.


Svemirska je tehnologija nezamjenjiva za niz važnih usluga o kojima ovise Europljani i ima ključnu ulogu u učinkovitoj borbi protiv klimatskih promjena, nadzoru granica i sigurnosti. Međutim, niti jedna država članica nema kapacitete da među zvijezde ide sama.


„Svemirski sektor ključan je i za promicanje strateške autonomije EU-a i poticanje konkurentnosti europske industrije", dodaje Salini. „To je sve važnije kada znamo da su tradicionalne svemirske sile i dalje jako aktivne, a novi igrači sve veći su izazov tržišnom položaju europskog svemirskog sektora“.

Članak je objavljen 2018. godine i zadnji put ažuriran u travnju 2021.