Zastupnici podržali Christine Lagarde za mjesto predsjednice Europske središnje banke 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Christine Lagarde  

Kandidatkinja za predsjednicu Europske središnje banke, Christine Lagarde, dobila je potporu Europskog parlament na plenarnom glasanju 17. rujna.

Prije glasanja Lagarde je poslala pisane odgovore zastupnicima i osobno predstavila svoje ideje na javnom saslušanju koje je organizirao Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku 4. rujna.


U govoru na plenarnoj sjednici prije glasanja, predsjednica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Irene Tinagli (S&D, Italija) naglasila je važnost Europske središnje banke: “Europska središnja banka i njezini predsjednici, predani u očuvanju jedinstvene valute, kroz konkretne mjere [...] dali su temeljni doprinos za zaštitu eura i poboljšanje blagostanja svih europskih građana”. Tinagli je također izjavila da je Lagarde kroz odgovore na pitanja zastupnika pokazala “svijest o zadacima i izazovima koji su pred njom [...] i prikladnost za obavljanje ove funkcije”.


Čelnici EU-a nominirali su Lagarde za poziciju predsjednice Europske središnje banke u srpnju 2019., a sadašnjeg predsjednika Marija Draghija trebala bi zamijeniti 1. studenog 2019. Lagarde je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda od 2011., a prije toga bila je na nekoliko ministarskih pozicija u Francuskoj, uključujući mjesto ministrice ekonomije, financija i industrije od 2007. do 2011.


Čelnici država i vlada EU-a imenuju predsjednika Europske središnje banke na neobnovljiv mandat u trajanju od osam godina, uz konzultiranje Parlamenta prije imenovanja. Mišljenje Parlamenta nije obvezujuće za Europsko vijeće, no ima svoju težinu i utječe na legitimitet jer dolazi od demokratski izabranog tijela EU-a.


Ako Vijeće potvrdi njezino imenovanje i ako bude izabrana, Lagarde će biti prva žena na čelu Europske središnje banke. Zastupnici zagovaraju imenovanje većeg broja žena na visoke pozicije u području ekonomske i monetarne politike EU-a.Europski parlament i Europska središnja banka


Ključni princip rada Europske središnje banke je politička neovisnost, što znači da banka treba slobodno i bez političkog pritiska slijediti svoje ciljeve i održavati stabilnost cijena.


Unatoč tome, u interesu demokratske odgovornosti, predsjednik Europske središnje banke dolazi na tromjesečna saslušanja u parlamentarnom Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku, poznata kao “monetarni dijalog”, i objašnjava monetarnu politiku i odluke banke pred izabranim predstavnicima Europljana.


Predsjednik Europske središnje banke također predstavlja godišnje izvješće banke na plenarnoj sjednici i pismeno odgovara na pitanja zastupnika.