Suzbijanje štetnog i nezakonitog sadržaja na internetu: ideje Parlamenta 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AdobeStock_vegefox.com  

Saznajte kako zastupnici žele riješiti problem štetnog i nezakonitog sadržaja na internetu i u isto vrijeme zaštititi slobodu izražavanja.

EU radi na Aktu o digitalnim uslugama kako bi oblikovao brzo rastuće digitalno gospodarstvo na razini EU-a i postavio standarde za ostatak svijeta. Prema mišljenju zastupnika, jedno od temeljnih pitanja koje treba riješiti jest zaštita korisnika od štetnog i nezakonitog sadržaja.

Jasna razlika između nezakonitog i štetnog sadržaja


Parlament želi jasnu razliku između nezakonitog i štetnog sadržaja. Neke vrste sadržaja, primjerice negiranje holokausta, nisu nužno nezakonite u svim državama članicama. Štetan sadržaj, primjerice govor mržnje i dezinformacije, nije uvijek nezakonit. Potrebno ih je strogo razlikovati jer im treba različito pristupiti: nezakoniti sadržaj treba ukloniti, a štetnim se baviti na druge načine.

Uklanjanje nezakonitog sadržaja uz istovremenu zaštitu prava i sloboda


Zastupnici tvrde da dobrovoljno djelovanje platforme nije dovoljno. Žele jasna pravila na razini EU-a za moderiranje sadržaja primjenom takozvanog mehanizma „obavješćivanja i djelovanja”.

Pravila trebaju osigurati:

  • učinkovit mehanizam: korisnici mogu lako obavijestiti internetske posrednike o potencijalno nezakonitom sadržaju na internetu kako bi ga oni mogli brzo ukloniti
  • mehanizam koji se ne zloupotrebljava: u slučaju označavanja ili uklanjanja sadržaja treba obavijestiti korisnike kako bi se mogli žaliti na odluku nacionalnom tijelu za rješavanje sporova
  • mehanizma koji poštuje prava i slobode korisnika, kao što su sloboda izražavanja i informiranja, tako da internetski posrednici pažljivo, razmjerno i nediskriminirajuće uklone nezakoniti sadržaj i zadrže sadržaj koji nije nezakonit

Zastupnici žele da konačnu odluku o zakonitosti sadržaja donese neovisno pravosuđe, a ne privatni komercijalni subjekti.

Osim uklanjanja, ako je nezakonit sadržaj na internetu ujedno i kazneno djelo, trebaju reagirati tijela za provođenje zakona i pravosuđe. Komisija također treba razmotriti obvezivanje internetskih platformi na prijavljivanje teških kaznenih djela nadležnom tijelu.

Načini borbe protiv štetnog sadržaja


Kako bi se riješio problem štetnog sadržaja kao što su govor mržnje ili dezinformiranje, zastupnici predlažu veće obveze transparentnosti za platforme, kao i povećanje medijske pismenosti među korisnicima.

Parlament napominje da se dezinformacije brzo šire zato što se u poslovnim modelima nekih platformi prednost daje prikazu senzacionalističkih sadržaja koji privlače korisnike kako bi se povećala zarada. Kako bi se uhvatili u koštac s negativnim učincima te prakse, zastupnici žele transparentnost politika monetizacije internetskih platformi.

Mogućnost izbora oko onog što vidimo na internetu


Zastupnici žele korisnicima dati veću kontrolu nad sadržajem koji vide.

Pozivaju na strožu regulaciju ciljanog oglašavanja kako bi ono bilo manje nametljivo i temeljilo se na onome što korisnik gleda u danom trenutku, a ne na povijesti pretraživanja interneta.

Žele da Komisija razmotri razne mogućnosti za reguliranje ciljanog oglašavanja, uključujući moguću zabranu.

Prijedlog Akta o digitalnim uslugama Komisija bi trebala podnijeti do kraja 2020.