Obzor Europa: ulaganje EU-a u znanost (infografika) 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Istraživačkim programom EU-a nastavljaju se podržavati znanstvena otkrića kako bi se potaknuo oporavak od koronakrize i olakšala zelena i digitalna transformacija EU-a.

Što je Obzor Europa?  

Obzor Europa program je EU-a za financiranje istraživanja i inovacija s proračunom većim od 95 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. U pregovorima o dugoročnom proračunu EU-a zastupnici su osigurali dodatne 4 milijarde eura za program. U našim infografikama saznajte što je obuhvaćeno proračunom.

Glavni su ciljevi jačanje znanosti i tehnologije, poticanje industrijske konkurentnosti i provedba ciljeva održivog razvoja u EU-u.


Pandemija bolesti COVID-19 jasno je pokazala da su istraživanje i inovacije pokretači gospodarskog oporavka. U okviru prethodnog programa EU-a Obzor 2020. mobilizirane su stotine milijuna eura za istraživačke projekte vezane uz koronavirus. Novi program nastavlja podupirati zdravstvena istraživanja i pomagati zdravstvenim sustavima EU-a u pripremi za buduće krize.


Novim programom EU-a financirat će se digitalna i zelena tranzicija, konkretno pomoći industriji da se dekarbonizira, smanji ovisnost o fosilnim gorivima i osigura da klimatske politike budu prioritet u oporavku od koronakrize. Sredstva će se dodijeliti i kreativnom i kulturnom sektoru koji su pogođeni pandemijom.


Istraživački program fokusira se na pet prioritetnih područja:

Proračun raspoređen na četiri stupa  

Proračun za Obzor Europa dijeli se na četiri stupa. Prvi je usmjeren na podupiranje i jačanje europskih talenata u području istraživanja i inovacija. Drugim se osigurava financiranje znanosti kojom se rješavaju globalni izazovi povezani s pet prioritetnih područja. Treći podupire poduzetništvo potaknuto istraživanjem, dok se četvrtim financiraju istraživačke mreže i suradnja.


Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) i Europsko vijeće za inovacije (EIC) financiraju se u okviru programa Obzor Europa. EIT pomaže smanjiti jaz između istraživanja i tržišta, čime Europa postaje inovativnija. EIC nastoji poduprijeti revolucionarne tehnologije i revolucionarne inovacije stvaranjem novih tržišta i razvojem na međunarodnoj razini.

Parlament je odobrio proračun i program za Obzor Europa na plenarnoj sjednici u travnju 2021. godine.