Davanje razrješnice: kako Parlament nadzire proračun EU-a 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©BELGAIMAGE-EASYFOTOSTOCK-Zoonar-P.Gudella  

Zastupnici su odlučili odobriti proračun za 2018. institucijama i agencijama EU-a u postupku poznatom kao davanje razrješnice.

Zastupnici su 13. i 14. svibnja odobrili davanje razrješnice Europskoj komisiji i većini drugih institucija i agencija EU-a za godišnji proračun za 2018. Postupak davanja razrješnice najvažniji je alat kojim Parlament provjerava kako se troše javna sredstva i provode projekti EU-a. Europski parlament ima isključivo pravo odobriti izvršenje proračuna institucija EU-a.

Što je postupak davanja razrješnice?

 

To je konačno odobrenje Europskog parlamenta o izvršenju proračuna EU-a za određenu godinu.

Odbor za proračunski nadzor (CONT) pomno nadzire kako Komisija i druge institucije i agencije EU-a izvršavaju proračun i priprema odluku o razrješnici za svaku proračunsku godinu.

Parlament razmatra izvješća koja je pripremio Odbor za proračunski nadzor, uzimajući u obzir preporuku Vijeća, te odlučuje dati, odgoditi ili odbiti davanje razrješnice.

Ako se odobri, računi za određenu godinu zatvaraju se i odobravaju.

Što kada Parlament odbije ili odgodi davanje razrješnice?


Ako su računi institucije ili agencije odgođeni, ta organizacija mora postupiti u skladu s preporukama Parlamenta prije nego što ponovno zatraži davanje razrješnice.

Ako institucija ili agencija do jeseni ne poduzme mjere za poboljšanje stanja, Parlament može odbiti davanje razrješnice.

Podrazumijeva li se odobrenje računa od strane Parlamenta?


Tijekom godina Parlament je dva puta odbio dati razrješnicu različitim agencijama i tijelima EU-a, uključujući Europskoj komisiji, u 1984. (za financijsku godinu 1982.) i 1998. (za financijsku godinu 1996.).


Kad je Parlament 1998. odbio dati razrješnicu Europskoj komisiji pod vodstvom Jacquesa Santera, to je u konačnici dovelo do ostavke cijele Komisije 1999. godine.


Parlament je za 2016. i 2017. odbio dati razrješnicu Europskom potpornom uredu za azil sa sjedištem na Malti, što je dovelo do promjena u upravljačkoj i organizacijskoj strukturi.

Koje institucije trebaju odobrenje Europskog parlamenta?

 

Sve institucije EU-a, uključujući Europsku komisiju, Parlament, Europsko vijeće, Vijeće EU-a i druge agencije, tijela i zajedničke pothvate. Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili ukupno 52 izvješća. Ove godine deseti put zaredom Parlament je odgodio donošenje odluke o razrješnici za proračune Vijeća i Europskog vijeća, navodeći kontinuirani nedostatak suradnje u pružanju informacija koje su Parlamentu potrebne.

Zastupnici su izglasali odgodu davanja razrješnice za 2018. Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, tražeći od institucije da prvo riješi nedostatke u svojem unutarnjem poslovanju.

Koliko dugo traje postupak?


Postupak koji se sada dovršava odnosi se na proračun za 2018. U okviru postupka davanja razrješnice za proračun odbor CONT donosi odluku na temelju podataka koje dostavlja Europski revizorski sud, uzimajući u obzir preporuku Vijeća i nakon rasprave o njoj s povjerenicima i drugim višim dužnosnicima EU-a.

Kako bi se osiguralo da se novac poreznih obveznika EU-a pravilno koristi, članovi odbora CONT odlaze u države članice i provjeravaju kako se proračun EU-a koristi na terenu. U veljači 2020. zastupnici su otišli u Češku kako bi provjerili izvještaje o mogućim nepravilnostima u vezi s upravljanjem kohezijskim i poljoprivrednim fondovima.


Parlament svoje odluke o razrješnici mora donijeti prije 15. svibnja svake godine.