Objavljeni dobitnici nagrade „Europski građanin“ 2015.  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Medalja  

Europski parlament dodijelio je nagrade „Europski građanin“ Europljanima iz svih zemalja članica koji su svojim doprinosom unaprijedili suradnju i promovirali zajedničke vrijednosti. 47 dobitnika objavljeno je 3. lipnja, nakon ocijene 74 kandidata odabranih od strane nacionalnih odbora.

Iz naše zemlje nagradu je osvojila Hrvatska gorska služba spašavanja.


Potpredsjednica Europskog parlamenta Sylvie Guillaume (S&D, Francuska) koja je na čelu žirija rekla je: „Nagrada 'Europski građanin' otišla je u ruke ljudima koji se bore kako bi omogućili zdravstvenu skrb za siromašne, pomoć u hrani, koji se zalažu za solidarnost, obrazovanje, borbu protiv radikalizma i zaštitu prava LGBTI osoba. Europskim građanima čiji je svakodnevni rad nužan za socijalnu koheziju u našim zemljama. Drago mi je što im Parlament iskazuje priznanje“.


Nakon nacionalnih nagrada održat će se i središnja svečanost dodjele u listopadu u Europskom parlamentu u Bruxellesu.


O nagradi


Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin”. Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europski vrijednosti i identiteta.

Nagrada 'Europski građanin' otišla je u ruke ljudima koji se bore kako bi omogućili zdravstvenu skrb za siromašne, pomoć u hrani, koji se zalažu za solidarnost, obrazovanje, borbu protiv radikalizma i zaštitu prava LGBTI osoba.