Objavljene nominacije za Nagradu Saharov 2015.  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Upoznajte nominirane!  

Sedam uglednih aktivista i jedna politička koalicija nominirani su za ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu misli koju dodjeljuje Europski parlament. Nominacije su službeno predstavljene 28. rujna na zajedničkom sastanku odbora za vanjske odnose i razvoj te pododbora za ljudska prava. Pobjednik će biti odabran u listopadu.

"Kandidati su ove godine povezani s nizom osjetljivih pitanja: korupcijom, zlouporabom moći, slobodom mišljenja i izražavanja, ženskom emancipacijom. Sve su to iznimno važne teme", rekao je Cristian Dan Preda (EPP, Rumunjska) otvarajući sastanak.

Nominirani za Nagradu Saharov 2015. su:

Raif Badawi, bloger iz Saudijske Arabije osuđen na 10 godina zatvora, 1000 udaraca bićem i novčanu kaznu zbog vrijeđanja Islama na svojoj stranici Slobodni Saudijski Liberali.


Pier Antonio Panzeri (S&D, Italija) rekao je o nominaciji: "Ne mogu zamisliti da u današnje vrijeme nekoga se može vezati i bičevati u javnosti samo zbog hrabrosti i izražavanju vlastitog mišljenja. Nominacijom Raifa Badawija želimo odati počast svima koji se bore za slobodu izražavanja."


Anna Fotyga (ECR, Poljska) podržala je nominaciju u ime svog kluba zastupnika, dok je Tamás Meszerics (Zeleni, Mađarska) rekao kao bloger je jednom od najrepresivnijih sustava na svijetu, Badawi je simbol borbe za slobodu govora. "Europa ne može šutjeti dok se pojedinci suočavaju s mućenjem samo zato što su izrazili svoje ideje u Saudijskoj Arabiji."


Demokratska oporba u Venezueli koju predstavljaju Mesa de la Unidad Democrática, izborna koalicija osnovana 2008. kako bi ujedinila suparnike predsjednika Huga Chaveza, te politički zatvorenici.


"Iako je vlada u Venezueli demokratski izabrana, trenutno koristi totalitarne metode kontrole naroda. Ova skupina je dio demokratske oporbe u Venezueli, bore se za svoje pravo na slobodu", rekao je Luis de Grandes Pascual (EPP, Španjolska).


Fernando Maura Barandiarán (ALDE, Španjolska) rekao je da bi dodjela Nagrade Saharov demokratskoj oporbi bio način podrške i zaštite pokreta.


Somalijska aktivistica za ukidanje ženskog obrezivanja i bivša ministrica Edna Adan Ismali ravnateljica je i osnivačica rodilišta u Hargeisi u Somalilandu (Somalija).


"Uz mnogo svojih sunarodnjaka i sunarodnjakinja Edna je doslovce zasukala rukave i pretvorila svoju domovinu u uspješnu priču na području Afričkog roga. Njena upornost i odlučnost poboljšale su živote žena u modernom društvu Somalilanda", rekao je zastupnik James Carver (EFDD, UK).


Ruski fizičar, zamjenik predsjednika vlade i oporbeni političar Boris Nemtsov ubijen prošle veljače u Moskvi.


"Vodeća osoba ruskog civilnog društva koji radi za demokraciju, napredak i mir u Rusiji (...) Kao vođa oporbe i aktivist civilnog društva razotkrivao je korupciju i zlouporabu moći u Rusiji (...) Platio je to životom", rekao je o Nemtsovu zastupnik Urmas Paet (ALDE, Estonija).


Nađa Ševčenko, ukrajinska vojna pilotkinja i članica Verkhovne Rade te ukrajinskog izaslanstva prema parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe privedena je 18. lipnja 2014. i nezakonito prebačena u Rusiju.


Anna Fotyga (ECR, Poljska) rekla je kako se radi o iznimnoj ženi, "simbolu više od 150 zatvorenika odvedenih u Rusiju nakon pripajanja Krima".


Tri zviždača: Edward Snowden, računalni stručnjak koji je objavio detalje masovnog nadzora građana od strane američke sigurnosne agencije NSA nominiran 2013., Antoine Deltour, bivši revizor tvrtke Price Waterhouse Coopers, koji je objavio tajne odluke o oporezivanju multinacionalnih tvrtki u Luksemburgu te Stéphanie Gibaud koja je otkrila izbjegavanje plaćanja poreza i pranje poreznog novca UBS AG (United Bank of Switzerland).


 "Oni su razmaknuli veo tajni te nije pošteno da im se uskraćuju prava i da se suočavaju s kaznom zatvora", rekao je Fabio De Masi (GUE/NGL, Njemačka).


Nagrada Saharov


Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a Denis Mukwege, borac za prava djevojčica i žena iz Demokratske Republike Kongo prošlogodišnji je dobitnik.


Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

Kalendar  
  • 28. rujna - Predstavljanje nominiranih u Bruxellesu  
  • 15. listopada - Biraju se 3 u finalu  
  • 29. listopada - Konferencija predsjednika bira pobjednika  
  • 16. prosinca - Dodjela nagarde u Strasbourgu