Simone Veil: Preminula je prva predsjednica Europskog parlamenta  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Simone Veil, feministica i prva predsjednica Europskog parlamenta, preminula je 30. lipnja 2017. Parlament joj odaje počast.

Prva predsjednica izravno biranog Europskog parlamenta Simone Veil preminula je danas u 89. godini.

Rođena 13. lipnja 1927. u židovskoj obitelji u Nici u Francuskoj, preživjela je Auschwitz-Birkenau, Bobrek i Bergen-Belsen gdje je izgubila brata i roditelje. Postala je cijenjena francuska političarka, ministrica zdravstva od 1974. te zatim izabrana zastupnica na prvim izravnim izborima za Europski parlament. Novi Parlament izabrao ju je predsjednicom na dvije godine, čime je postala prva žena na čelu institucije.

Govoreći na konstituirajućoj sjednici novog Parlamenta rekla je: „Namjeravam posvetiti svo svoje vrijeme i svu energiju na zadatak pred nama-. Uvjerena sam da pluralizam naše skupštine može obogatiti naše živote i ne biti kočnica u stalnoj izgradnji Europe“.

Obnašala je dužnost predsjednice odbora za pravne poslove i člana Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i zaštitu potrošača, Odbora za politička pitanja, Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu. Bila je dio posebnog odbora koji se bavio ujedinjenjem Njemačke 1990. Također je bila predsjednica i potpredsjednika kluba zastupnika liberala i demokrata. Nakon 14 godina u Europskom parlamentu vratila se 1993. u francusku politiku.

Veil je dobitnica Nagrade Karlo Veliki 1981.

Esplanada ispred glavne zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu nosi njeno ime od 2011.

Predsjednik Antonio Tajani poručio je da je Veil bila “velika predsjednica Europskog parlamenta, savjest EU-a, aktivistica protiv antisemitizma i braniteljica ženskih prava.“ „Njena poruka o ženama i antisemitizmu i danas je relevantna“, izjavio je.