Članak 50 i odluke o budućnosti odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Britanska vlada objavila je pokretanje Članka 50 Ugovora o EU-u, koji opisuje postupak službenog povlačenja države članice. Saznajte više o postupku i ulozi Europskog parlamenta.

Članak 50  

Britanska vlada objavila je pokretanje Članka 50 Ugovora o EU-u, koji opisuje postupak službenog povlačenja države članice iz Europske unije. Od toga dana Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imaju dvije godine za pregovore o povlačenju. Uz to, dvije strane morat će dogovorit nove odnose, što bi moglo trajati značajno dulje. Saznajte više o postupku i ulozi Europskog parlamenta.

Članak 50

Članak 50 opisuje postupak povlačenja iz Europske unije. Svaka država članica može donijeti odluku o povlačenju iz Unije „u skladu sa svojim ustavnim odredbama“. Nakon pokretanja Članka 50 stranke imaju dvije godine za završetak pregovora, što može biti produljeno jednoglasnom odlukom Europskog vijeća.

Iako je cilj postizanje dogovora, također je moguće da se isti ne postigne.

Dva sporazuma

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imaju dvije godine za završetak pregovora o tome kako će država izaći iz Unije, uzimajući u obzir okvir budućih odnosa s Unijom. Sam dogovor o budućim odnosima bit će dio zasebnog sporazuma, o kojem će pregovori vjerojatno trajati značajno dulje.


Ako su pregovori uspješni, povlačenje treba ratificirati Ujedinjeno Kraljevstvo, odobriti Europski parlament te najmanje 20 od 27 država članica u Europskom vijeću.

Sporazum o budućim odnosima trebaju odobriti sve države članice i Europski parlament.

Što pokriva sporazum o povlačenju

Sporazum o povlačenju trebat će pokriti pitanja kao što su:

  • Prava građana EU-a u Ujedinjenom kraljevstvu
  • Prava britanskih građana koji žive u Europskoj uniji
  • Britanske financijske obveze
  • Pitanja granica (naročito granice između Irske i Sjeverne Irske)
  • Sjedište agencija EU-a
  • Međunarodne obveze Ujedinjenog Kraljevstva koje su proizašle iz britanskog članstva u EU-u (primjerice, Klimatski sporazum iz Pariza)

Što pokriva sporazum o budućim odnosima

Sporazum o budućim odnosima postavit će uvjete suradnje na raznim pitanjima, od obrane, borbe protiv terorizma i zaštite okoliša do obrazovanja i istraživanja.

Jedno od glavnih pitanja bit će dogovor o budućnosti trgovine, toga sporazum može sadržavati tarife, standarde proizvodnje te rješavanje pravnih sporova.

Pregovori

Nakon pokretanja Članka 50 Europsko vijeće (u kojem sjede šefovi vlada država članica) izdat će smjernice za temelje pregovora. Bivši povjerenik Michel Barnier predvodit će pregovore u ime Europske unije, a Vijeće može uvijek razjasniti i osvježiti smjernice. Pregovori mogu početi već za nekoliko  tjedana.

Barnier je predstavio principe pregovora Europskom parlamentu: četiri temeljne slobode ne mogu se dijeliti, tranzicijski sporazum treba niti vremenski ograničen, članstvo u EU-u uvijek donosi najviše vrijednosti i prednosti, svaki odnos mora biti osnovan na jednakom tretmanu i poštivanju pravila tržišnog natjecanja, ravnoteža prava i obveza dogovorena sa zemljama EU-a mora biti uzeta u obzir, dok je suradnja na području obrane i sigurnosti poželjna.

Što ako se ne postigne dogovor

Ako se ne postigne dogovor i nema produljenja roka za pregovore, Ujedinjeno Kraljevstvo automatski napušta EU nakon dvije godine a zemlja mora nastaviti trgovati sa zajedničkim tržištem prema pravilima WTO-a.

Uloga Parlamenta

Ugovor o britanskom povlačenju ne može stupiti na snagu bez pristanka Parlamenta. Narednih tjedana zastupnici će prema očekivanjima usvojiti rezoluciju u kojoj će iznijeti granice dogovora.

Guy Verhofstadt imenovan je koordinatorom za Brexit od strane Parlamenta. U svom radu savjetovat će se s parlamentarnim odborima.

Zastupnici će također moći utjecati na tijek pregovora usvajanjem rezolucija sa službenim stajalištem Parlamenta.