Brexit: Kako zaštititi prava građana EU-a koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

London, UK  

Parlament se bori za prava europskih građana u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i prava Britanaca u EU-u nakon Brexita.

Iako su samo neki strani građani imali pravo glasovanja na referendumu (Irci, Ciprani i Maltežani), milijuni građana Europske unije koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu najpogođeniji su Brexitom.  


Njihova prava regulirana su Sporazumom o povlačenju koji su ispregovarale Europska unija i Ujedinjena Kraljevina, a Europski parlament odobrio 29. siječnja.


Rezolucijom usvojenom 15. siječnja zastupnici su tražili jamstva za zaštitu prava građana prije davanja suglasnosti na Sporazum o povlačenju. Nakon usvajanja rezolucije, Parlamentov koordinator za Brexit, Guy Verhofstadt, tijekom sastanka u Londonu s tajnikom za Brexit, Steveom Barclayem, dobio je tražena objašnjenja. Vlasti Ujedinjene Kraljevine rade na omogućavanju ispisa potvrda za građane EU-a koji su dobili status, kako je zatražio Parlament, a Verhofstadtu je također rečeno da građani koji se još nisu prijavili neće biti automatski vraćeni u svoje zemlje, već će se njihovi slučajevi razmotriti.


Iako Sporazum o povlačenju omogućuje i Britancima i građanima EU-a nastavak rada i života u zemlji u kojoj se trenutno nalaze, još postoje otvorena pitanja o kojima nisu donesene odluke.


Sljedeći korak su pregovori o budućim odnosima koji pokrivaju područja od trgovine i zdravstvene zaštite građana, do suradnje oko terorizma i ekologije.

Zaštita građanskih prava nakon Brexita prioritet je za Parlament, uključujući prava Britanaca koji žive u EU-u. U službenom stajalištu Parlamenta usvojenom u travnju 2017. zastupnici su naglasili važnost jednakog i poštenog tretmana za Britance i Europljane. Usvojeno stajalište bilo je temelj za pregovore. Parlament ima važnu ulogu u ovom procesu.

Od tada je usvojeno nekoliko rezolucija i izjava Parlamentarne grupe za Brexit u kojima se ponovno naglasila važnost zaštite građanskih prava.

Infografika