Predsjedništvo Parlamenta: Tko je tko? 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

U siječnju 2022. zastupnici su izabrali novu predsjednicu Parlamenta, potpredsjednike i kvestore. U našoj infografici saznajte tko je na tim ključnim pozicijama.

Tko je tko Predsjedništvo

Predsjednik se bira za mandat od dvije i pol godine

 

Predsjednik, potpredsjednici i kvestori zajedno čine predsjedništvo Parlamenta (biro), odgovorno za donošenje odluka vezanih za unutarnju organizaciju institucije. Predsjednik nadgleda sav rad Parlamenta te predstavlja instituciju kod pravnih pitanja i vanjskih odnosa, pojedine dužnosti može delegirati potpredsjednicima. Oni ga također mogu mijenjati tijekom plenarne sjednice. Kvestori se bave financijskim i administrativnim pitanjima koja se tiču zastupnika.

Kliknite na ime ili fotografiju članova Predsjedništva i saznajte više o njihovim odgovornostima.

Imenovanja su na dvije i pol godine, odnosno polovicu mandata.

U siječnju 2023. zastupnici Parlamenta odabrali su Marca Angela (S&D, Luksemburg) za potpredsjednika Parlamenta. Angel je zamijenio Evu Kaili (nezavisna zastupnica, Grčka) čiji je mandat potpredsjednice prekinut u prosincu 2022.

Martin Hojsík (Renew Europe, Slovačka) izabran je za potpredsjednika, a Isabel Wiseler-Lima (EPP, Luksemburg) za kvestorica u listopadu 2023. Hojsík je zamijenio Michala Šimečku (Renew Europe, Slovačka), a Wiseler-Lima Cristophe Hansena (EPP, Luksemburg) nakon njihovog odlaska iz Europskog parlamenta poslije nacionalnih izbora.

Victor Negrescu (S&D, Rumunjska) izabran je za kvestora u studenom 2023., umjesto Monike Beňove (nezavisna zastupnica, Slovačka).