Tajne iza šarenog kalendara Europskog parlamenta  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Kalendar Europskog parlamenta  

Crvena, plava, zelena... nisu samo dugine boje, već i boje različitih aktivnosti Parlamenta.

Te boje na kalendaru pokazuje kojim poslovima se bave zastupnici, a ispod je kratak vodič koji objašnjava njihovo značenje.


Plava - klubovi zastupnika


Tijekom plavih tjedana zastupnici se sastaju u svojim klubovima zastupnika i bave se zakonodavstvom koje je na rasporedu na plenarnoj sjednici. Klubovi okupljaju zastupnike iz različitih nacionalnih političkih stranaka koji dijele iste političke stavove. Za osnivanje kluba snage treba udružiti najmanje 25 zastupnika iz najmanje sedam različitih država Europske unije.


Svijetlo crvena - sastanci odbora


Tijekom svijetlo crvenih tjedana zastupnici sudjeluju u sastancima odbora koji su otvoreni za javnost i prenose se uživo.


Svaki zastupnik član je jednog ili više odbora posvećenog određenom području europske politike, od vanjskih poslova do ekonomskih pitanja, jednakosti, obrazovanja i kulture. Svaki odbor ima predstavnike iz cijelog političkog spektra.


Odbori okupljaju zastupnika iz različitih klubova koji raspravljaju o nacrtu zakonodavnih prijedloga, predlažu izmjene, razmatraju prijedloge Vijeća i Komisije i pripremaju izvještaje koji će biti predstavljeni na plenarnim sjednicama.


Crvena - plenarne sjednice


Sav posao obavljen tijekom plavih i svijetlo crvenih tjedana najviše dolazi na vidjelo u crvenom tjednu, koji označava plenarne sjednice Parlamenta u Strasbourgu i Bruxellesu.


Tijekom plenarnih sjednica zastupnici raspravljaju i glasaju o važnim pitanjima iz različitih područja, od trgovine i migracija do okoliša. Zastupnici mogu usvojiti, izmijeniti ili odbiti zakonodavne prijedloge.


Zelena - rad izvan Parlamenta


Tijekom zelenih tjedana zastupnici rade izvan Parlamenta - u svojim izbornim jedinicama ili sudjeluju na sastancima izaslanstava Parlamenta i parlamentaraca iz zemalja izvan Europske unije.