Kako se bira Europska komisija (infografika) 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Europski građani izabrali su zastupnike koji će kroz niz javnih saslušanja procijeniti jesu li kandidati za povjerenike Europske komisije dorasli poslu. Saznajte više.

Vježbanje demokracije

Više od 200 000 000 Europljana glasalo je na europskim izborima u svibnju 2019. i time dalo jak mandat novom Europskom parlamentu. Izbori su prvi korak kojim počinje promjena europskih institucija, a ona kulminira odabirom novog izvršnog tijela EU-a, Europske komisije.


Novi povjerenici trebaju preuzeti dužnost 1. studenog, a odobrenje Europskog parlamenta preduvjet je za početak njihovog rada. Odobrenje se dobiva glasanjem na plenarnoj sjednici, a prije donošenja odluke i davanja legitimnosti Komisiji, zastupnici će se sastati sa svakim kandidatom za povjerenika i provjeriti njihovu prikladnost za novi posao u nizu javnih saslušanja.


Novi tim imat će osam potpredsjednika, a za jednog od njih (za demokraciju i demografiju) kandidirana je zastupnica Dubravka Šuica.


Saznajte više o procesu u našoj infografici.

Infografika  

Hoće li povjerenici ispuniti očekivanja Europljana?


Kroz saslušanja zastupnici provjeravaju kompetencije i sposobnosti kandidata za povjerenike. Ne provjeravaju samo osobne kvalitete, nego i ideje za poboljšanje života Europljana u područjima za koja su nominirani.


Prethodna saslušanja pokazala su da kandidati ne mogu automatski računati na potporu zastupnika. U 2014. godini Slovenka Alenka Bratušek zamijenjena je nakon saslušanja, a bugarska kandidatkinja Rumiana Jeleva sama se povukla 2010.


Saslušanja trebaju početi krajem rujna 2019.


Pratiti novosti na našoj stranici o saslušanjima.