Hoćemo li postići dogovor: Zastupnici raspravljaju o Brexitu 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Debata o Brexitu  

Je li još moguće doći do dogovora prije nego UK izađe iz Unije? Zastupnici raspravljaju o izazovima i posljedicama u debati o Brexitu.

Prema trenutnom planu, UK treba izaći iz EU-a krajem listopada 2019. Vlada UK-a može zatražiti produženje roka, a s tim prijedlogom se mora složiti preostalih 27 država članica EU-a.


Pregovarači su se dogovorili oko nacrta teksta sporazuma o povlačenju u studenom 2018., no on još nije ratificiran. Britanski parlament odbio ga je u tri navrata, a novi premijer Boris Johnson izjavio je da želi ponovno pregovarati o sporazumu.


Zastupnici su raspravljali o Brexitu 18. rujna i istog dana usvojili rezoluciju kojom podupiru Brexit koji se temelji na dogovorenom sporazumu o povlačenju.


Tijekom rasprave naglasili su rizike u slučaju Brexita bez dogovora:


Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, rekao je: „Postoji stvaran rizik izlaska bez dogovora i u osnovi sve se svodi na odluku britanske vlade, ali to nikada neće biti izbor i opcija koju želi EU. I zato mislim da se bolje usmjeriti na dogovor, koji je poželjan i po mom mišljenju i dalje moguć”.


Manfred Weber (EPP, Njemačka): „U ovom trenutku Britanija ne ostavlja EU, već radna mjesta i poslovne prilike ostavljaju UK. Trećina poslovanja planira se prebaciti, a neki su to već napravili. Mnogim je zastupnicima žao zbog Brexita, ali moram reći da je on tijekom izborne kampanje bio snažan argument kojim se Europljanima moglo pokazati da je to glupo i da stvara veliku nesigurnost... Time ste nam puno pomogli”.


Jedno od najtežih pitanja za koje treba pronaći rješenje je zaštitni mehanizam (backstop) kojim se sprječava stvaranje čvrste granica između Sjeverne Irske i Republike Irske. Pregovarač EU-a za Brexit, Michel Barnier, inzistira na zaštitnom mehanizmu kao pragmatičnom rješenju problema: „Ne želimo se vratiti na to da imamo fizičku granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske; želimo zaštititi jedinstveno tržište i sačuvati ekonomiju cijelog otoka”.


Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska), pozvala je Borisa Johnsona da građanima EU-a koji žive u UK-u osigura njihova prava. „Obični građani nikada ne bi trebali platiti cijenu za pogreške političkih predstavnika”, rekla je. Dodala je da njezin klub podupire Britance ako žele promijeniti svoju odluku o Brexitu: „S&D je uvijek gledao na Brexit kao na povijesnu pogrešku i spremni smo podržati Britance ako odluče promijeniti odluku”.


Koordinator Parlamenta za Brexit, Guy Verhofstadt (Renew Europe, Belgija), smatra da je dogovor još moguć, ali kritizira kako se UK ponaša u vezi s pravima građana i poziva na „automatsku registraciju svih građana EU-a”. Vezano za buduće trgovinske odnose rekao je: „Ovaj Parlament nikada neće prihvatiti sporazum u kojem Ujedinjena Kraljevina zadržava sve prednosti slobodne trgovine bez tarifa, a ne pridržava se naših ekoloških, zdravstvenih i socijalnih standarda...”. Dodao je: „Nećemo prihvatiti Singapur na Sjevernom moru. To se nikada neće dogoditi”.


Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, Belgija): „Nismo izabrali Brexit, ali poštujemo izbor većine glasača UK-a. Pregovorima pristupamo u dobroj vjeri, iako oni vode do odvajanja za kojim žalimo”.


„Britanska vlada želi dogovor, ne bilo kakav, nego onaj koji je prihvatljiv britanskom parlamentu i Britancima”, rekao je Geoffrey Van Orden (ECR, UK) pozivajući na dobru volju i fleksibilnost obje strane. Propitkivao je motive onih koji zagovaraju daljnje produženje članstva UK-a u Uniji. „Koji je smisao daljnjeg odgađanja? Neki misle da odugovlačenje može dovesti do promjene vlasti u UK-u i promjene mišljenja. Mislim da je to potpuna zabluda”.


Marco Zanni (ID, Italija) izjavio je da EU institucije ne trebaju britanskom parlamentu držati lekcije o demokraciji. „Brine me činjenica da se slobodno donesene odluke ljudi koje se ne sviđaju institucijama EU-a ne mogu nikako prihvatiti”. Prema njegovom mišljenju EU se boji gubitka Britanije jer bi to bio „pokazatelj grešaka EU-a iz prošlosti”


Martin Schirdewan (GUE/NGL, Njemačka) rekao je: „Kada sam ušao u Parlament čuo sam zagovaratelja Brexita kako govori da se carstvo mora uništiti, misleći na EU. Jedina stvar koju su zagovaratelji Brexita postigli je guranje UK-a u najveću političku krizu zadnjih desetljeća. Onu u kojoj će radnici i umirovljenici platiti najveću cijenu. Ova politika nije ni u interesu Britanaca ni u interesu Europe“.