Finalisti Nagrade Saharov 2019. 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

© AP Images / Ellis RUA; © Jeff Pachoud / AFP; © Senado Federal do Brasil; © Restorers;© AP Images / Andy WONG  

Borci za ljudska prava iz Brazila, studentice iz Kenije i ujgurski ekonomist finalisti su ovogodišnje Nagrade Saharov za slobodu misli.

Finalisti Nagrade Saharov za 2019. godinu su:


  • Marielle Franco, poglavica Raoni i Claudelice Silva dos Santos
  • The Restorers
  • Ilham Tohti

Finaliste su izabrali Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj 8. listopada:


  • Marielle Franco, brazilska politička aktivistkinja za ljudska prava, ubijena u ožujku 2018. Biseksualna crnkinja rođena u faveli, poznata po borbi za ljudska prava mladih crnaca, žena, stanovnika favela i LGBT osoba. Poglavica Raoni, simbol borbe protiv krčenja šuma u Amazoniji. Jedan od vođa plemena Kayapo koji je posvetio život borbi za prava starosjedioca i očuvanju Amazonije. Claudelice Silva dos Santos, brazilska zaštitnica okoliša i ljudskih prava, poznata po borbi protiv ilegalnih drvosječa, rančera i proizvođača ugljena iz regije Praia-Alta Piranheira.

  • The Restorers, grupa koju čini pet studentica iz Kenije (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno i Ivy Akinyi), razvila je aplikaciju i-Cut namijenjenu djevojčicama koje su prošle žensko obrezivanje. Pomaže im u traženju pomoći, pronalasku centra za spašavanje i prijavljivanju slučaja vlastima.

  • Ilham Tohti, ujgurski ekonomist i borac za prava kineske manjine Ujgur. Osuđen 2014. na doživotni zatvor zbog optužbi za separatizam. Unatoč tome, i dalje zagovara umjerenost i pomirenje.

U 2018. nagradu je dobio Oleg Sencov.

Infografika  

Idući koraci


Konferencija predsjednika, koju čine predsjednik parlamenta David Sassoli i predsjednici klubova zastupnika, bira dobitnika 24. listopada. Nagrada se dodjeljuje 18. prosinca u Strasbourgu.


O nagradi


Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode.



Saznajte više:

Nagrada Saharov

Tko je nominiran za Nagradu Saharov za slobodu misli 2019.?

Dobitnici Nagrade Saharov