Najava: Saslušanja, pad Berlinskog zida, migracije i prava djece 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Dio Berlinskog zida ispred Parlamenta u Bruxellesu  

Zastupnici će održati saslušanja, obilježiti pad Berlinskog zida i 30. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta na plenarnoj sjednici u Bruxellesu 13. i 14. studenog.

Saslušanja


Javna saslušanja trojice novih kandidata za povjerenike, Olivéra Várhelyija (Susjedstvo i proširenje), Adine-Ioane Vălean (Promet) i Thierryja Bretona (Unutarnje tržište) trebaju se održati u četvrtak, 14. studenoga, nakon provjere njihovih izjava o financijskom interesu koje obavlja pravni odbor. Tijekom saslušanja, zastupnici ispituju kvalifikacije i sposobnosti za izvršenje programa koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila zastupnicima u srpnju.


Berlinski zid


U srijedu, na početku plenarne sjednice, zastupnici obilježavaju 30. obljetnicu pada Berlinskog zida (9. studenog 1989.) koji je doprinio ujedinjenju Europe.


Prava djece


Zastupnici obilježavaju još jednu obljetnicu u srijedu. Dana 20. studenog bit će 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, a zastupnici će tim povodom raspravljati o učinjenom pomaku, kao i izazovima s kojima su mladi danas suočeni.


Migracije i žarišne točke


Migracije su na rasporedu u četvrtak, posebno situacija u Grčkoj i Bosni.


Bušenje


U srijedu se opet raspravlja o Turskoj, točnije o nedavnom bušenju u europskim vodama u istočnom Mediteranu, koje je podiglo napetosti. Nedavno, tijekom rasprave o vojnoj operaciji u Siriji, zastupnici su izrazili zabrinutost i zatražili poduzimanje mjera protiv turske.


Poljska i seksualno obrazovanje


U četvrtak zastupnici glasaju o rezoluciji kojom od poljske vlade traže da ne usvoji predloženi zakon kojim se kriminalizira seksualno obrazovanje.