Na plenarnoj sjednici: nova Komisija, klimatske promjene, proračun EU-a 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlament glasa o sastavu nove Komisije, dodjeljuje Filmsku nagradu LUX i odlučuje o proračunu EU-a za 2020. tijekom plenarne sjednice u studenom.

Izbor Komisije 2019.-2024.

Predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen, predstavlja svoj tim i program u srijedu ujutro. Nakon rasprave, zastupnici običnom većinom glasaju o sastavu nove Komisije. Ako ga odobre, nova Komisija započinje s radom 1. prosinca. Glasanjem na plenarnoj sjednici završava procjena predloženog tima povjerenika koju je provodio Parlament i osigurava se demokratska legitimnost za izvršno tijelo EU-a.


Klimatske promjene

U ponedjeljak zastupnici raspravljaju o opasnosti zbog klimatskih promjena. Uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP25) koja se održava u prosincu, Parlament želi da EU preuzme vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. U četvrtak zastupnici glasaju o dva nacrta rezolucija kojima se od EU traži postizanje klimatske neutralnosti do 2050.


Proračun EU-a 2020.

U srijedu Parlament treba odobriti proračun za sljedeću godinu koji omogućuje ulaganja u EU i države članice. Zahvaljujući proračunu, s kojim se Vijeće složilo 18. studenog, povećat će se ulaganja u klimu, istraživanja, infrastrukturu i mlade.


Oleg Sencov

Ukrajinski filmski redatelj i borac za ljudska prava, Oleg Sencov, u utorak dolazi u Parlament po svoju Nagradu Saharov 2018. Kada mu je prošle godine dodijeljena, Sencov je bio u zatvoru zbog prosvjeda protiv pripajanja Krima Rusiji.


Nagrada LUX

Filmska nagrada LUX 2019. dodjeljuje se u srijedu u prisutnosti tri finalista. Cilj te nagrade je promicanje europske kinematografije, veća dostupnost filmova širem krugu građana i podrška talentiranim europskim redateljima.


Nasilje nad ženama

Kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u ponedjeljak navečer zgrada Parlament svijetlit će u narančastoj boji. Zastupnici raspravljaju i glasaju o mjerama za zaustavljanje nasilja nad ženama i pozivaju države članice koje još nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju da to što prije učine.