Top teme plenarnog zasjedanja: nova Komisija, proračun za 2020. i klimatske promjene 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su potvrdili novu Komisiju, odobrili proračun za 2020., pozvali na postizanje klimatske neutralnosti u Europi i dodijelili filmsku Nagradu LUX.

Europski parlament izabrao je novu Europsku komisiju, čime je završena procjena predloženog tima povjerenika i osigurana demokratska legitimnost za izvršno tijelo EU-a koje radi u interesu Europljana.


U srijedu, Parlament je odobrio proračun EU-a za 2020., nakon što je proračun već dobio odobrenje Vijeća 25. studenog. Zastupnici su osigurali više sredstava za klimu, istraživanje, infrastrukturu, kao i pomoć mladima u vidu inicijativa poput Erasmusa+ i Inicijative za zapošljavanje mladih.


U sklopu Pariškog sporazuma EU se treba obvezati na klimatsku neutralnost do 2050. i povećati ciljeve za smanjenje emisija za 2030., poručili su zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. U drugoj rezoluciji, Parlament je proglasio klimatsku krizu u Europi.


Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama zgrada Parlamenta u Strasbourgu zasvijetlila je u narančastoj boji u ponedjeljak navečer. Zastupnici su raspravljali o mjerama za sprečavanje nasilja nad ženama i u četvrtak u rezoluciji pozvali države članice koje još nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju da to učine.


Nakon obilježavanje 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta 20. studenog, Parlament je usvojio rezoluciju u srijedu u kojoj poziva na ulaganje više napora u borbu protiv trgovanja djecom i sklapanja prisilnih brakova. Zastupnici su istaknuli ključni doprinos djece u borbi protiv klimatskih promjena.


Nakon što je u rujnu pušten iz zatvora, dobitnik Nagrade Saharov 2018., Oleg Sencov, napokon ju je osobno primio u Strasbourgu u utorak. Proveo je pet godina u zatvoru zbog prosvjeda zbog pripajanja svoj rodnog Krima Rusiji. „Primam ovu nagradu u ime svih ukrajinskih političkih zatvorenika koji su bili ili koji su i dalje u ruskim zatvorima”, rekao je.

Za dobitnika Nagrade LUX, kojom se promiče europska kinematografija, zastupnici su izabrali film „Bog postoji, njeno ime je Petrunija“. „Petrunija je primjer kako kinematografija može promijeniti društvo”, rekla je sjevernomakedonska redateljica, Teona Mitevska, nakon osvajanja nagrade. Pročitajte zašto.