Europski parlament u Hrvatskoj 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Uredi Europskog parlamenta nalaze se u 35 europskih gradova  

Europski parlament nije samo u Strasbourgu, Bruxellesu ili Luksemburgu. Zapravo je bliže nego što mislite, u Zagrebu. Uredi se nalaze u 35 europskih gradova u svim državama članicama.

Ako ste učenik kojeg zanimaju novosti iz Europe, ili učitelj koji treba materijale o EU za pripremu nastave, ili aktivist kojeg zanima kako se Parlament bori protiv klimatskih promjena, ili netko tko želi volontirati, javite se uredu Europskog parlamenta. Uredi se nalaze u 35 europskih gradova, a njihova glavna zadaća je obavještavanje i komuniciranje o Europskom parlamentu i EU-u, organiziranje događanja i rasprava te izgradnja odnosa s osobama i organizacijama koje žele sudjelovati u pitanjima važnim za Europu.

Zajedno za EU

Prošle godine stotine tisuća ljudi udružilo se i organiziralo niz aktivnosti s ciljem širenja informacija o Europskim izborima. Njihove aktivnosti nastavljaju se i nakon izbora, kroz platformu zajednoza.eu. Zainteresirani? Pridružite im se i za više informacija kontaktirajte ured u Zagrebu. Reći će Vam koje aktivnosti su u planu i kako se možete uključiti. Predložite svoju inicijativu i podijelite nove ideje. Ured podržava rad volontera, organizira događanja, rasprave i treninge. Javite se putem elektronske pošte, pogledajte internetsku stranicu i pratite novosti na društvenim mrežama.

Mladi Europljani u prvom planu


Osim već spomenutog, uredi Europskog parlamenta podržavaju i paneuropske aktivnosti namijenjene mladima:

  • Europski događaj za mlade (EYE) okuplja tisuće mladih koji dijele i zajedno oblikuju ideje za budućnost Europe, a sljedeći se održava u Strasbourgu, 29. i 30. svibnja 2020.

  • Euroscola omogućuje učenicima odlazak u Strasbourg i sudjelovanje u simulaciji rada zastupnika. Godišnje se održava oko 20 Euroscola simulacija na kojima se okuplja oko 10 tisuća učenika.

  • Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) program je koji učenike srednjih škola informira o EU i pravima europskih građana. Krajem listopada 2019. u program je bilo uključeno 3 411 učitelja i 21 450 učenika diljem 1 500 škola iz 27 država članica (svih osim UK-a).

Uredi u državama članicama surađuju s predstavnicima medija i zastupnicima, koje uključuju u rasprave i druge aktivnosti.

Posjetite nas


Ako ste u Berlinu, Helsinkiju, Ljubljani, Kopenhagenu i uskoro i u Tallinnu, posjetite „Europa Experience” i kroz interaktivnu izložbu otkrijte kako se donose odluke na europskoj razini. Posjetitelje u Bruxellesu pozivamo u Parlamentarij, a u Strasbourgu u „Parlamentarium Simone Veil”.


Ako ste u SAD-u, možete posjetiti naš 36. ured u Washingtonu, prvenstveno zadužen za suradnju s američkim Kongresom.