Top teme plenarnog zasjedanja: Fond za oporavak, krizni plan i aplikacije za praćenje kontakata 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Plenarno zasjedanje  

Zastupnici su pozvali na paket za oporavak od 2 bilijuna eura kako bi se ublažile posljedice prouzročene pandemijom COVID-19 tijekom plenarne sjednice u svibnju.

COVID-19

Fond za oporavak

Parlament poziva na paket za oporavak od 2 bilijuna eura kako bi se pokrenulo europsko gospodarstvo nakon pandemije COVID-19. U rezoluciji usvojenoj u petak zastupnici su izjavili da bi se sredstva trebala isplaćivati uglavnom u obliku bespovratnih sredstava te su upozorili Komisiju da ne manipulira brojkama.

Krizni plan za proračun EU-a

Zastupnici od Komisije traže krizni plan kako bi se zajamčio kontinuitet financiranja u slučaju da sljedeći dugoročni proračun ne bude spreman 1. siječnja 2021. Ideja jest stvaranje sigurnosne mreže za osobe i organizacije koje primaju financijska sredstva EU-a i izbjegavanje problema u programima EU-a.

Aplikacije za praćenje kontakata

Sve aplikacije za praćenje kontakata koje se koriste za suzbijanje širenja koronavirusa trebaju poštovati privatnost i korištenje osobnih podataka trebalo biti svedeno na najmanju moguću mjeru i vremenski ograničeno, naglasili su zastupnici tijekom rasprave u četvrtak.

Cjepiva i liječenje

Zastupnici su u četvrtak raspravljali kako ubrzati razvoj cjepiva i lijekova za bolest COVID-19, naglašavajući da oni trebaju biti dostupni svima.

Mađarska

Zastupnici su pozvali Komisiju i Vijeće da zaštite demokraciju i vladavinu prava u Mađarskoj. Tijekom rasprave u četvrtak mnogi su zastupnici naglasili da hitne mjere za borbu protiv pandemije COVID-19 nisu u skladu s pravilima EU-a.

Prijevoz

Parlament je u petak odobrio mjere koje trebaju pomoći prometnom sektoru, uključujući zračne prijevoznike, brodove i željezničke prijevoznike, kako bi se utjecaj pandemije sveo na najmanju moguću mjeru.

Druge teme


Nova pravila za označivanje guma odobrena u srijedu potrošačima pri kupnji omogućavaju donošenje informirane odluke na temelju učinkovitosti potrošnje goriva, prianjanja na mokroj podlozi i razine buke.


Parlament je u srijedu odobrio sigurnosne standarde za ponovnu uporabu vode u poljoprivredi. Pravila štite ljude i okoliš te pomažu u sprečavanju nestašice vode.


Parlament je također odobrio izvršenje proračuna EU-a za 2018. većini institucija i agencija. Međutim, zastupnici su odgodili odobrenje financijskih izvještaja Vijeća jer nisu primili sve zatražene informacije, i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, dajući mu vrijeme za rješavanje internih problema.