Najava: stanje EU-a, proračun, zelena tranzicija 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici preispituju stanje EU-a s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i zauzimaju stajalište o proračunskim izvorima na plenarnoj sjednici u rujnu.

Rasprava o stanju EU-a


Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja kako se EU nosi s pandemijom COVID-19 i drugim ključnim pitanjima te iznosi prioritete za sljedećih 12 mjeseci. Nakon njezina govora održava se rasprava sa zastupnicima. Saznajte kako se uključiti.


Prihodi u dugoročnom proračunu EU-a


Zastupnici u srijedu objašnjavaju odakle bi trebala doći financijska sredstva za programe EU- a u sljedećih sedam godina. Žele nova vlastita sredstva za financiranje dugoročnog proračuna i vraćanje novca koji EU namjerava pozajmiti kako bi podržao gospodarski oporavak. Parlament je ubrzao postupak kako bi Vijeću omogućio brže donošenje konačne odluke o pokretanju plana oporavka.


Mehanizam za civilnu zaštitu


Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu imao je važnu ulogu u pružanju potpore tijekom krize uzrokovane bolešću COVID-19. Parlament u srijedu glasa o prijedlogu čiji je cilj jačanje mehanizma kako bi postao još korisniji u budućim hitnim situacijama.


Fond za pravednu tranziciju


Zastupnici glasaju o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju kako bi se pomoglo regijama koje ovise o fosilnim gorivima i industrijama s visokim emisijama ugljika u prelasku na zelenije gospodarstvo. Parlament se zalaže za šire područje primjene Fonda i više poticaja za države članice kako bi se obvezale na tranziciju.


COVID-19


Parlament raspravlja o nedostatku koordinacije među državama EU-a oko savjeta o putovanjima i procjeni rizika za zdravlje u drugim državama. Očekuje se da će zastupnici u četvrtak pozvati na zajednički pristup koji olakšava putovanja.


Vezano uz COVID-19, zastupnici će zatražiti veću potporu europskom kulturnom sektoru te predložiti načine za sprečavanje buduće nestašice lijekova.


Susjedne zemlje


U nizu rasprava s glavnom osobom za vanjsku politiku EU-a Josepom Borrellom, Parlament će raspravljati o napetostima u istočnom Sredozemlju zbog turskog istraživanja plina, prosvjedima u Bjelorusiji nakon spornih predsjedničkih izbora u kolovozu, trovanju ruskog vođe oporbe Alekseja Navaljnog i stanju u Libanonu.