Top teme plenarnog zasjedanja: Promjene u Komisiji, proračun EU-a i zakonodavstvo o klimi  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su glasovali za promjene u Komisiji, ambiciozne klimatske ciljeve i raspravljali o vladavini prava u državama članicama tijekom plenarne sjednice u listopadu u Bruxellesu.

Parlament je u srijedu odobrio imenovanje Mairead McGuinness povjerenicom za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala te promjenu resora izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa kako bi mu se dodala odgovornost za trgovinu.


U izvješću usvojenom u srijedu zastupnici pozivaju na jačanje vladavine prava diljem Europe s pomoću novog mehanizma kojim se povezuju primanje sredstava EU-a s poštovanjem vladavine prava u državama članicama. U odvojenom glasovanju pozvali su na potpuno i bezuvjetno poštovanje vrijednosti EU-a u Bugarskoj.


Sve države članice trebaju postati klimatski neutralne do 2050., poručio je Parlament u srijedu glasovanjem o propisu EU-a o klimi. Poziva i na postavljanje cilja smanjenja emisija do 2030. za 60 posto u odnosu na 1990. te na postavljanje privremenog cilja za 2040. kako bi se osiguralo da je EU na dobrom putu za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.


Zastupnici su u zasebnom glasovanju također izjavili da EU treba promicati modele upravljanja šumama kojima se nastoji osigurati ekološka i gospodarska održivost.


Razgovarali su i o Brexitu i gospodarskom oporavku u raspravi s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom o prošlotjednom te predstojećem sastanku na vrhu EU-a 15. i 16. listopada.


Vezano uz oporavak, zastupnici su u četvrtak zatražili od država članica poduzimanje jačih mjera za suzbijanje posljedica krize uzrokovane bolešću COVID-19 na mlade osiguravanjem da se kroz programe Garancije za mlade nude „kvalitetna, raznolika i prilagođena radna mjesta, osposobljavanje ili pripravništva”.


Što se tiče Brexita, zastupnici su u četvrtak podržali dva prijedloga o tunelu La Manche s ciljem zadržavanja istih pravila za željeznički tunel kada Ujedinjena Kraljevina dobije status treće zemlje.


U ponedjeljak navečer odobrili su dogovor o zajedničkim pravilima za jačanje platformi EU-a za skupno financiranje i zaštitu ulagača. Uvođenjem jedinstvenog skupa pravila u EU-u nastoji se osigurati neometano funkcioniranje skupnog financiranja na unutarnjem tržištu i potaknuti prekogranično financiranje.


Glasanjem u četvrtak zastupnici su se usprotivili prijedlozima Komisije o prehrambenim proizvodima koji sadržavaju titanijev dioksid i akrilamid kako bi zaštitili zdravlje europskih potrošača, posebno djece.