Top teme plenarnog zasjedanja: Oporavak od pandemije COVID-19, cjepiva, kružno gospodarstvo 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su odobrili ključni instrument EU-a za pomoć zemljama u oporavku od pandemije COVID-19, raspravljali o cjepivima i pozvali na stroža pravila o recikliranju.

Oporavak od pandemije COVID-19

Zastupnici su u utorak odobrili Mehanizam za oporavak i otpornost namijenjen za pomoć državama EU-a u oporavku od pandemije COVID-19.


Utjecaj koronavirusa na mlade i sport

Zastupnici su u izvješću usvojenom u srijedu pozvali Komisiju i države članice EU-a da učine više kako bi spriječile utjecaj pandemije na mlade i sportski sektor.


Cijepljenje

Tijekom rasprave u srijedu zastupnici su izjavili da bi EU trebao poduzeti mjere za poticanje proizvodnje cjepiva.


Mjere pomoći za zrakoplovni sektor

Kako bi pružili potporu prometnom sektoru tijekom koronakrize, zastupnici su se u srijedu složili s promjenom pravila za korištenje slotova u zračnim lukama kako bi se spriječili prazni letovi i produljili valjanost nekih dozvola u prometnom sektoru.


Akcijski plan za kružno gospodarstvo

Parlament je u rezoluciji usvojenoj 9. veljače 2021. pozvao na stroža pravila o recikliranju i obvezujuće ciljeve za 2030. oko upotrebe i potrošnje materijala. U izvješću Parlament izražava mišljenje da bi ih trebalo uključiti u akcijski plan Europske komisije za kružno gospodarstvo kako bi se ono postiglo do 2050.


Smanjenje nejednakosti

Zastupnici su u utorak pozvali na minimalnu plaću, jednake uvjete rada za radnike koji rade putem platformi i bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva među zaposlenima.


Trgovanje ljudima

U izvješću usvojenom u utorak zastupnici su pozvali EU da pojača borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava.


Društveni mediji i demokracija

Zastupnici su pozvali EU u srijedu da regulira društvene medije kako bi se zaštitila sloboda izražavanja uz istodobno ograničavanje štetnog sadržaja.


Rusija

Zastupnici su u utorak kritizirali Vijeće zbog neodgovarajuće reakcije na agresivnu politiku Rusije te šefa vanjske politike EU-a Josepa Borrella zbog nedavnog posjeta Moskvi.


Mjanmar

Zastupnici su u četvrtak pozvali na ponovnu uspostavu demokracije u Mjanmaru i zatražili bezuvjetno oslobađanje svih nezakonito uhićenih nakon vojnog puča u nedjelju.


Zabrana pobačaja u Poljskoj

U raspravi u utorak ujutro zastupnici su osudili ukidanje prava na pobačaj u Poljskoj nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda.