InvestEU: Program EU-a za poticanje ulaganja 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

EU programom InvestEU nastavlja poticati ulaganja, davati potporu oporavku i pripremati gospodarstvo za budućnost.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici od 8. do 11. ožujka odobrili pravila o programu InvestEU za razdoblje 2021.-2027. Program se nadovezuje na Europski fond za strateška ulaganja, koji je 2015. uspostavljen kao temelj Junckerova plana za mobilizaciju javnih i privatnih ulaganja u Europi. Novi program objedinjuje financijske instrumente za potporu ulaganjima ključnim za gospodarski rast.

Nadogradnja na uspješna ulaganja


Kada je Jean-Claude Juncker 2014. izabran za predsjednika Komisije najavio je planove za premošćivanje jaza u ulaganjima potrebnim kako bi EU prevladao posljedice financijske i gospodarske krize započete 2008. godine.


Europski fond za strateška ulaganja temeljio se na ideji korištenja ograničenih sredstava iz proračuna EU-a za pružanje jamstava Europskoj investicijskoj banci kako bi ona mogla podržati rizičnije projekte i potaknuti i druge ulagače na uključivanje.


Plan je premašio cilj mobilizacije 500 milijardi eura javnih i privatnih ulaganja u projekte diljem EU-a do kraja 2020. No koronakriza i dugoročni ciljevi EU-a oko zelene i digitalne budućnosti donose nove izazove.

Kako će InvestEU funkcionirati?


Novim programom uspostavlja se jamstvo EU-a u iznosu od oko 26,2 milijarde eura kojim se investicijskim partnerima omogućava preuzimanje većih rizika i podrška projektima od kojih bi inače odustali. Glavni investicijski partner i dalje će biti Europska investicijska banka, ali nacionalne razvojne banke u državama članicama EU-a i međunarodne financijske institucije također će imati izravan pristup jamstvu EU-a.


Podržavanjem projekata koji će privući mnoge druge ulagače u okviru programa InvestEU želi se mobilizirati više od 372 milijarde eura ulaganja diljem EU-a, čime bi se doprinijelo oporavku i dugoročnim prioritetima EU-a.


Države članice EU-a moći će dodijeliti sredstva za InvestEU i iz strukturnih fondova ili sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

„InvestEU je fleksibilan alat koji omogućava državama članicama planiranje korištenja sredstava, čime oni nisu samo krajnji korisnici tih sredstava", rekao je suizvjestitelj Parlamenta José Manuel Fernandes (EPP, Portugal) tijekom plenarne rasprave 9. ožujka. 

Usmjerenost na održivost, mala i srednja poduzeća i inovacije

Jamstvo EU-a namijenjeno je za četiri područja:

  • Održivu infrastrukturu: 9,9 milijardi eura
  • Istraživanje, inovacije i digitalizaciju: 6,6 milijardi eura
  • Mala i srednja poduzeća: 6,9 milijardi eura
  • Socijalna ulaganja i vještine: 2,8 milijardi eura

Najmanje 30 posto ulaganja u okviru fonda InvestEU treba se usmjeriti na ostvarivanje klimatskih ciljeva. Sva četiri područja uključivat će projekte za potporu pravednoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti u EU-u. Projekti ulaganja koji primaju potporu EU-a provjeravat će se kako bi se utvrdilo da ne nanose znatnu štetu okolišu.


Potpora inovacijama i malim poduzećima važni su aspekti programa InvestEU. Pogledajte video i saznajte kako je prethodnik ovog programa podržao njemačko biotehnološko poduzeće BioNTech koje je, zajedno s američkim farmaceutskim divom Pfizerom, razvilo prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje je EU odobrio.


U pregovorima s Vijećem zastupnici iz Odbora za proračune i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku osigurali su kapitalnu potporu malim i srednjim poduzećima pogođenima koronakrizom.

Tijekom rasprave suizvjestiteljica Parlamenta i predsjednica gospodarskog odbora Irene Tinagli (S&D, Italija) nazvala je mogućnost kapitalne potpore malim i srednjim poduzećima „možda najvažnijim rezultatom koji smo kao Parlament postigli" u procesu donošenja odluka.