Vladavina prava: Zastupnici vrše pritisak na Komisiju da brani sredstva EU-a 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AdobeStock/Respiro888  

Zastupnici žele da Europska komisija dokaže da može braniti proračun EU-a od država članica koje krše načelo vladavine prava.

U rezoluciji usvojenoj 10. lipnja 2021. zastupnici zahtijevaju od Komisije da se brzo pozabavi teškim kršenjima načela vladavine prava u nekim državama članicama koje dovode u opasnost poštenu, zakonitu i nepristranu raspodjelu sredstava EU-a.


Rekli su da je zakon koji uvjetuje isplatu sredstava EU-a poštivanjem vladavine prava od strane država članica na snazi od 1. siječnja 2021., ali Komisija do sada nije predložila nikakve mjere sukladne tim pravilima i tek treba dovršiti smjernice o njihovoj provedbi.


Parlament će započeti pripremu za sudski postupak protiv Komisije zbog nedjelovanja po zakonu. Komisija ima dva tjedna za ispunjenje svoje obaveze, rekli su zastupnici.

Hitna reakcija za obranu vladavine prava


Na ranijem sastanku parlamentarnih odbora za proračun i proračunski nadzor 26. svibnja 2021. zastupnici su raspravljali o daljnjim koracima s Gertom Janom Koopmanom, glavnim direktorom Glavne uprave za proračun Europske komisije.


Koopman je naglasio osjetljivu prirodu procjena Komisije oko vladavine prava u državama članicama: „Donesene odluke predmet su nadzora [Europskog] suda [...] Moramo dobro raditi od samog početka. Jednostavno si ne možemo priuštiti pogreške i donositi procjene koje Sud poništava. To bi bila katastrofa.”


Komisija priprema smjernice za provođenje zakona. Komisija će se o njima savjetovati s Parlamentom u prvoj polovici lipnja, rekao je Koopman.


Zastupnici smatraju da su pravila već prilično jasna. „Ako želite vrlo kratke smjernice, možete u jednoj rečenici jednostavno napisati - pogledajte pravila”, rekao je Petri Sarvamaa (EPP, Finska).


Ipak, Parlament će izraziti mišljenje o smjernicama u izvješću o kojem bi trebao glasovati na plenarnoj sjednici u srpnju. „Sve države članice trebaju vidjeti da Komisija provodi istrage na istinski objektivan način”, rekao je Sarvamaa.


„Kršenje vladavine prava vrlo je ozbiljna tema. Svjesni smo činjenice da kod te procjene moramo biti vrlo oprezni. Međutim, ta strogost i umjerenost ne mogu odgoditi primjenu uredbe zauvijek", rekla je Eider Gardiazabal (S&D, Španjolska).


Drugi su zastupnici izjavili da je vladavina prava u EU-u u krizi i pozvali Komisiju da odlučno djeluje kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje stanja. Terry Reintke (Zeleni/EFA, Njemačka) je rekla: „Imamo apsolutno povjerenje u sposobnost Komisije da prati, pronalazi i procjenjuje slučajeve. Imate neke od najpametnijih odvjetnika u Europi i najbolje javne službenike za zaštitu proračuna EU-a i vladavine prava.”


„No, mislim, i govorim u ime milijuna građana EU-a, da ne shvaćate hitnost. Čini se da sjedite u gorućoj kući i mislite - prije nego što nazovemo vatrogasce osmislit ćemo smjernice kako ugasiti taj požar”, rekla je Reintke.

Proračun EU-a i vladavina prava


Zakonodavstvom donesenim krajem 2020. pristup sredstvima EU-a uvjetovan je poštovanjem vladavine prava. Ako Komisija utvrdi da je neka zemlja prekršila propise i da su ugroženi financijski interesi EU-a, može predložiti prestanak ili zamrzavanje plaćanja iz proračuna EU-a.


Vijeće odluku mora donijeti kvalificiranom većinom. Pravilima se nastoje zaštititi interesi krajnjih korisnika – poljoprivrednika, studenata, malih poduzeća ili nevladinih organizacija – koje ne treba kažnjavati zbog ponašanja vlada.

Pravna pitanja


Parlament želi provođenje pravila jer je zabrinut oko vladavine prave i demokracije u nekim državama članicama posljednjih godina.


Mađarska i Poljska pokrenule su postupke pred Sudom Europske unije i zatražile poništenje uredbe. Na sastanku 10. i 11. prosinca 2020. čelnici EU-a složili su se da Komisija treba pripremiti smjernice za provedbu pravila koje bi trebale biti dovršene nakon presude Suda.


Međutim, Parlament ustraje na tome da su pravila na snazi i da Komisija ima pravnu dužnost braniti interese i vrijednosti EU-a.