Top teme plenarnog zasjedanja: Potvrda za COVID, Nagrada LUX, biološka raznolikost 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su se vratili u Strasbourg i bavili raznim temama, od potvrde za COVID, vladavine prava i Bjelarusa do biološke raznolikosti.

COVID-19

Parlament je u srijedu dao zeleno svjetlo digitalnoj potvrdi EU-a za COVID. U raspravi uoči glasovanja zastupnici su pozvali države članice EU-a da je uvedu do 1. srpnja. Potvrda se vidi kao alat za ponovnu uspostavu slobode kretanja, a zastupnici su naglasili važnost njezine usklađenosti s pravima građana.


Zastupnici su u četvrtak podržali privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv bolesti COVID-19. Izjavili su da bi se time trebao poboljšati globalni pristup cjenovno pristupačnim cjepivima i riješiti problem opskrbe. Glasovanje na plenarnoj sjednici održano je nakon žustre rasprave o toj temi u svibnju.


Bioraznolikost


Parlament je usvojio svoje stajalište o strategiji EU-a o biološkoj raznolikosti do 2030. kojom se prirodu želi vratiti u naše živote i riješiti trenutačna kriza smanjenja biološke raznolikosti. Zastupnici žele da se do 2030. zaštiti najmanje 30 posto kopna i mora EU-a.

Nagrada publike LUX


Predsjednik Sassoli u srijedu je objavio dobitnika Nagrade publike LUX, film „Kolektiv” redatelja i producenta Aleksandra Nanaua. Dokumentarac prati istragu medija o korupciji u rumunjskom zdravstvenom sustavu nakon tragičnog požara. Prvi put publika je sudjelovala u odabiru pobjedničkog filma.


Vladavina prava


Pravila kojima se plaćanja iz proračuna EU-a uvjetuju poštovanjem vladavine prava u državama članicama na snazi su od 1. siječnja, a Komisija dosad nije poduzela nikakve mjere i tek treba dovršiti smjernice za provedbu. U rezoluciji usvojenoj u četvrtak zastupnici su Komisiji dali rok od dva tjedna za ispunjenje svojih obveza ili će je Parlament tužiti zbog nedjelovanja.

ESF+

Parlament je u utorak usvojio glavni instrument EU-a za ulaganje u ljude i borbu protiv nejednakosti u sljedećih sedam godina. Europski socijalni fond plus usmjeren je na borbu protiv siromaštva djece i nezaposlenosti mladih u Europi.


Globalna Europa

Parlament je odobrio novi program Globalna Europa, kojim će se do 2027. uložiti 79,5 milijardi eura u razvoj i međunarodnu suradnju u drugim zemljama.


Bjelarus

Parlament je 10. lipnja pozvao EU da kazni uključene u prisilno slijetanje zrakoplova u Minsku i pritvaranje bjelaruskog novinara Romana Protaševiča i njegove djevojke Sofije Sapege. Zastupnici pozivaju Vijeće da što prije sankcionira pojedince i subjekte uključene u prisilno slijetanje i otmicu.

Planovi oporavka


Nacionalni planovi oporavka u kojima se koriste sredstva EU-a za oporavak trebaju biti usmjereni na podupiranje zelene i digitalne tranzicije, poticanje rasta i poštovanje vrijednosti EU-a, poručili su zastupnici u rezoluciji u četvrtak.

Dobrobit životinja

Kao odgovor na europsku građansku inicijativu o zabrani korištenja kaveza u uzgoju životinja, koju je potpisalo 1,4 milijuna građana EU-a, zastupnici su pozvali Komisiju da osmisli prijedlog o zabrani uzgoja u kavezima do 2027.


Pričuva za prilagodbu Brexitu


Zastupnici su pozvali da fond za Brexit vrijedan 5 milijardi eura bude dostupan za sektore kao što su ribarstvo i mala i srednja poduzeća, koji su najviše pogođeni Brexitom.