Sanna Marin: EU-u je potrebna strateška autonomija u području energije, hrane i obrane  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

U govoru upućenom zastupnicima 13. rujna finska premijerka Sanna Marin pozvala je Europu da vojno podupre Ukrajinu i poveća energetsku neovisnost EU-a s pomoću obnovljivih izvora energije.

U okviru niza rasprava na temu „Ovo je Europa”, premijerka je rekla da su Ukrajinci dokazali svoju hrabrost i izdržljivost, da moraju pobijediti u ratu i da alternativa ne postoji. Dodala je i da Europljani stoga moraju nastaviti pružati pomoć Ukrajini i biti spremni nametnuti strože sankcije i vizna ograničenja Rusiji.

Svojim kratkovidim djelovanjem Rusija je uspjela još više ujediniti zapadne saveznike, što dokazuju i finska te švedska prijava za članstvo u NATO-u.

Osvrnuvši se na nestabilno stanje na energetskim tržištima, pozvala je na donošenje kratkoročnih mjera za smanjenje cijena električne energije i rješavanje problema tržišnih previranja i trgovanja izvedenicama. U srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, energetska kriza okončat će se samo ulaganjima u energiju iz obnovljivih izvora i bez emisija ugljika, u dodatne prijenosne mreže i postrojenja za skladištenje. Prema Marin, ulaganjima u zelenu tranziciju povećava se i naša autonomija te zbog toga paket „Spremni za 55 %” ne smije izgubiti na ambicioznosti.

EU je dokazao svoju sposobnost djelovanja u raznim krizama, rekla je Marin. Istodobno su te krize ukazale na slabosti i EU bi sada trebao ojačati svoju stratešku autonomiju: u energetici, proizvodnji obrambene opreme te u neovisnosti u opskrbi hranom i tehnologiji.

Za odgovor na krize i izazove, EU-u je potreban dostatan proračun. U isto vrijeme, ublažavanje fiskalnih propisa EU-a nije najbolji način za reformu Europske unije, smatra Marin. Također je pozvala da se gospodarski poredak EU-a, utemeljen na propisima, dodatno poboljša kako bi se na bolji način uzelo u obzir socijalna pitanja, zapošljavanje i okoliš.

Trenutačna kriza nije ni prva ni posljednja u Europi, nastavila je premijerka, pozivajući EU da se odupre ruskim ucjenama energijom te da ostane ujedinjen i zadrži svoje vrijednosti: vladavinu prava, demokraciju i ljudska prava.


Reakcije zastupnika u Europskom parlamentu

Zastupnici su pozdravili odluku Finske da se prijavi za članstvo u NATO-u i postavili pitanja o idejama Finske u pogledu razvoja europskih energetskih tržišta i mreža. Pozvali su na to da europsko jedinstvo ostane nepokolebljivo u suočavanju s energetskim ucjenama te zatražili reforme energetskih tržišta.

Neki su govornici naglasili važnost sigurnosti opskrbe hranom u borbi protiv Putinove taktike. Zastupnici su se također osvrnuli na prednosti koje zajedničko europsko tržište donosi državama članicama EU-a i izrazili žaljenje zbog poteškoća s kojima se i dalje suočavaju žene na vodećim položajima, kao što je premijerka Marin.