Parlament za to da se od 2021. uvede zabrana plastike za jednokratnu upotrebu 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • plastični predmeti za jednokratnu uporabu poput pribora za jelo, štapića za uši ili slamki od 2021. više neće biti dopušteni  
  • do 2029. 90 % potrošenih plastičnih boca mora se ponovno prikupiti 
  • stroža primjena načela „onečišćivač plaća 
Zbog spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, ocenaima i po plažama  

U srijedu je Parlament odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće.

560 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Sljedeći će proizvodi od 2021. u EU-u biti zabranjeni:

  • pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo)
  • plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu
  • plastične slamke
  • štapići za uši izrađeni iz plastike
  • plastični štapići za pridržavanje balona
  • oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena

Novi cilj za recikliranje i veća odgovornost proizvođača

Države članice morat će do 2029. godine ponovno moći prikupiti 90 % upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će se moći reciklirati. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 %.

Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela „onečišćivač plaća”. To se osobito odnosi na proizvođače duhana, koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i da bi trebalo postati obvezno postavljanje oznaka na proizvodu kojima se upozorava na negativan utjecaj koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filtrima. Takvo bi se pravilo primjenjivalo i na druge proizvode kao što su plastične čaše, vlažne maramice i sanitarne pelene.

Izjava

Izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija) je izjavila: „Ovim će se zakonodavstvom za 22 milijarde eura smanjiti troškovi štete počinjene za okoliš. U tom se iznosu procjenjuje trošak onečišćenja plastikom u Europi do 2030. Europa sada ima zakonodavni model obrane i promicanja na međunarodnoj razini, s obzirom na globalnu prirodu problema onečišćenja mora plastikom. To je izuzetno važno za ovaj planet.”

Kontekst

Prema podacima Europske komisije, više od 80 % morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni tim novim zakonom čine 70 % svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.