Brexit 
Povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije  

Europska pitanja  Ažurirano: 
 
Stvoreno:   

Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije: informacije o pregovorima i ulozi Europskog parlamenta

Podijeli ovu stranicu: 

članci 

članci 

Brexit in Ireland: fear of a hard border        

Izlazak UK-a iz Unije mogao bi najviše utjecati na Irsku. Parlament želi umanjiti posljedice Brexita na obje strane otoka.

Ograničenja u pregovorima o Brexitu        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Većina zastupnika usvojila je u srijedu rezoluciju u kojoj su i službeno odredili ključna načela i uvjete sporazuma o povlačenju. Sporazum koji bi se usvojio na kraju pregovora između UK i EU treba odobriti Europski parlament.

Videosnimke 

članci 

Interview with Jens Geier - Vice-President of the Committee on Budget        

Referendum o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u održan u lipnju negativno će se odraziti na proračun za 2017. godinu, ali Parlament radi na rješenju, poručuje izvjestitelj za proračun Jens Geier (S&D, Njemačka) u intervjuu. Parlament glasuje o službenom položaju o proračunu za 2017. na plenarnoj sjednici 26. listopada.

Priopćenje za tisak 

Otvarajući izvanrednu sjednicu, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz napomenuo je da je ovo prvi put da je plenarna sjednica sazvana u tako kratkom roku, ali je i naglasio da je odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva da napuste EU također bez presedana.

članci 

Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Konferencija predsjednika odobrila je prijedlog rezolucije čelnika četiri kluba zastupnika i Odbora za ustavna pitanja, u kojem definiraju uvjete za konačno odobrenje sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine od strane Europskog parlamenta. O nacrtu prijedloga raspravljat će se i glasovati sljedeće srijede.