Budućnost EU-a: Parlament daje glas građanima  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

60. obljetnica potpisivanja Ugovora  

Rimski ugovori potpisani prije 60 godina omogućili su gospodarsku integraciju i dugotrajni mir na našem kontinentu te su otvorili vrata za današnju Europsku uniju s preko 500 građana.

Zadnjih je tjedana Europski parlament raspravljao o postignutom napretku te o najboljem smjeru u budućnosti. Sada zastupnici žele čuti i mišljenje građana koji su iz svih dijelova Europe pozvani 21. ožujka u Europski parlamentu u Bruxellesu kako bi podijelili svoja mišljenja. Pratite raspravu putem interneta.

Ukupno 751 građanin EU-a pozvan je u sjedište Europskog parlamenta u Bruxellesu kako bi raspravljali o današnjim i budućim izazovima. Na dnevnom redu bit će nezaposlenost mladih, globalizacija, sigurnost, klimatske promjene i EU nakon Brexita.

Konferenciju pod nazivom Parlament građana otvorit će predsjednik Antonio Tajani, a raspravu će moderirati potpredsjednica Mairead McGuinness.

„Rasprava o budućnosti Europe namijenjen je građanima, od građana. Europski parlament, jedina izravno birana institucija, ugostit će 751 Europljana spremnih na razgovor i iznošenje ideje o našoj zajedničkoj budućnosti. Naša je kuća uvijek i njihov dom,“ poručio je predsjednik.

Parlament građana važan je dio u seriji političkih događaja u kojem se razmatraju postignuća Europske unije u zadnjih 60 godina, od potpisivanja Rimskih ugovora.

Zastupnici su raspravi već doprinijeli usvajanjem tri izvješća o budućnosti Europe u veljači.  Početkom ožujka Parlament je raspravljao o pet scenarija za budućnost EU-a koje je objavila Europska komisija. Krajem tjedna čelni ljudi država članica sastat će se u Rimu kako bi obilježili 60. godišnjicu potpisivanja Ugovora.

Pratite uživo u utorak od 15:00 i uključite se u razgovor na društvenim mrežama s oznakom #EU60.