Podijeli ovu stranicu: 

Irish Taoiseach Leo Varadkar debates the future of Europe with MEPs in plenary  

Premijer Irske, Leo Varadkar, prvi je EU čelnik koji je sa zastupnicima raspravljao o budućnosti Europe.

Pozdravljajući premijera, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je: „Inzistirao sam, od dana kada sam izabran prije godinu dana, na važnosti približavanja Europe građanima. Oni traže da donesemo rješenja za stvaranje radnih mjesta, riješimo migracijske tokove, te da ojačamo sigurnost i obranu. Otvorena rasprava između zastupnika i čelnika EU-a otvara put ključnom dijalogu i razumijevanju na korist građana diljem kontinenta. Ova rasprava stavlja Europski parlament - jedinu izravno izabranu instituciju - tamo gdje joj je mjesto, u središte rasprave o budućnosti Europe.“

 

Premijer Varadkar poručio je: „Europski ideal uvijek je bio inspiriran duhom optimizma i uvjerenjem u bolju budućnost. Taj je ideal mnogo puta bio na iskušenju, ali nije slomljen. Na temelju postignuća u prošlosti imamo obnovljeni poriv za suočavanje s izazovima budućnosti".

 

Predstavljajući svoju viziju za budućnost Europe, premijer je istaknuo potrebu za unaprjeđenjem demokracije u EU, dovršavanjem ekonomske i monetarne unije, te osiguranjem da velike korporacije zaista plaćaju svoj pravi udio poreza. U mjesecu koji obilježava 45 godina članstva u Irskoj, izrazio je zahvalnost zastupnicima za njihovu podršku i solidarnost u pregovorima oko Brexita, naglašavajući važnost da se u praksi provede ono što je obećano u teoriji.

 

Velika većina klubova zastupnika pozdravila je poziv premijera Varadkara za demokratskijom Unijom koja poduzima konkretne korake u zaštiti načina života ljudi, sigurnosti, vrijednosti i identiteta građana, te zajednički osigurava socijalnu dobrobit i prosperitet u globaliziranom svijetu. Većina je naglasila da su države članice EU-a i građani jači zajedno nego razdvojeni. Kao i Irska u prošlosti, EU bi se trebala transformirati i prilagoditi se rješavanju novih izazova u korist svih građana. Zastupnici u Europskom parlamentu također su ponovili svoju čvrstu obvezu da stoje uz Irsku u pregovorima oko Brexita, te da se osigura potpuna primjena Sporazuma postignutog na Veliki petak.

 

Kontekst

 

Ovo je prva u nizu rasprava koje će uslijediti o toj temi između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu.