Podijeli ovu stranicu: 

Rasprava o budućnosti Europe s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom  

Predsjednik Rumunjske raspravljao je o budućnosti Europe sa zastupnicima Europskog parlamenta i Predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u utorak.


"Odlučno tražim jedinstvo, koheziju, solidarnost i jedan zajednički europski glas", kazao je predsjednik Rumunjske, nekoliko mjeseci prije nego što će Rumunjska preuzeti predsjedništvo Vijeća EU-a i gotovo jedanaest godina nakon ulaska te zemlje u Europsku uniju.


Iohannis se osvrnuo na mnoge izazove s kojima se Unija nedavno suočila, uključujući financijske i migracijske krize, koje su u pitanje dovele europsko jedinstvo. Međutim, istaknuo je da nas ovo teško razdoblje dovelo do "pozitivne realizacije - tu je nit koja nas ujedinjuje; to je identitet utemeljen na zajedničkim vrijednostima". Istaknuo je kako nova zbivanja pozivaju na promjenu i odbacio "eroziju vrijednosti na kojima je osnovana Europska unija".


Pozvao se na tekuću raspravu o europskom modelu. "Europa s dvije brzine ili Europa koncentričnih krugova nije opcija", rekao je.


"Europski građani trebaju opipljive rezultate i dobre vijesti o sigurnosti, miru i prosperitetu", izjavio je predsjednik Iohannis. Naglasio je ulogu kohezijske politike EU-a. "To nije samo ambicija za nove države članice, već i nužnost za najstarije članice EU-a", rekao je.


Također je kazao kako pridruživanje Schengenskom prostoru i dalje ostaje prioritet Rumunjske. Predsjednik se osvrnuo na namjeru Rumunjske da se pridruži Eurozoni, "što je prije moguće, kada za to budu bili ispunjeni svi potrebni uvjeti".


"Putanja snažne i sigurne Europske unije mora biti proširena unija", rekao je Klaus Iohannis. "Ne možemo biti ključni igrač na međunarodnoj razini ako ne možemo značajno utjecati na naše susjede".


Govore zastupnika možete pogledati klikom na poveznice u nastavku:


Introduction by Antonio TAJANI, Predsjednik Europskog parlamenta

Klaus IOHANNIS, Predsjednik Rumunjske

Jean-Claude JUNCKER, Predsjednik Europske komisije

Manfred WEBER (EPP, DE)

Josef WEIDENHOLZER (S&D, AT)

Monica MACOVEI (ECR, RO)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Ska KELLER (Greens/EFA, DE)

Tania GONZALES PENAS (GUE/NGL, ES)

Rosa D'AMATO (EFDD, IT)

Nicolas BAY (ENF, FR)

Response by Klaus IOHANNIS, President of Romania


Pogledajte cijelu raspravu